Έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες αποφάσισε η ουγγρική προεδρία, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το προεδρείο του Eurogroup.

Κύριος λόγος τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά και η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην αγορά ομολόγων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως φοβάται η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ε.Ε., οι ζυμώσεις την τελευταία εβδομάδα μεταξύ των αξιωματούχων έδειξαν δύσκολο πρώτο τρίμηνο για την ευρωοικονομία, που αρχίζει να βυθίζεται σε κρίση χρέους.

Όπως πρώτα έγραψε το euro2day στις 22/12/2010 ήδη υπήρχαν μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και του προεδρείου του Eurogroup, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κάτω από τις οποίες θα μπορέσει -σε τεχνικό επίπεδο- να αντεπεξέλθει η Ε.Ε. στην έκδοση ευρωομολόγου.

Από το περιβάλλον του προέδρου των «17» της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε διαρρεύσει ότι ο μηχανισμός «πρέπει να είναι έτοιμος σε περίπτωση όπου παρθεί πολιτική απόφαση» και ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι αργά η γρήγορα η πρότασή του για το ευρωομόλογο θα είναι αναγκαία, παρά τις αντιστάσεις της Γερμανίας.

Επίσης, οι αυξανόμενες πιέσεις των αγορών προς την Πορτογαλία ξεκίνησαν κύκλο επαφών μεταξύ του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών και της ηγεσίας της Ε.Ε. ως προς την πιθανότητα ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Κοινοτική πηγή αναφέρει ότι προς το παρόν η Λισαβόνα αντιστέκεται, όμως οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup και του Ecofin την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η σύνοδος της 4ης Φεβρουαρίου θα επικυρώσει οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη της Πορτογαλίας».

Στη σημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε τις διαρροές περί επικείμενης ένταξης στον μηχανισμό όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και του Βελγίου, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στο θέμα.

Πηγή: euro2day.gr