Την Δευτέρα ξέραμε τις 6 ομάδες που συνεχίζουν στο Euro, απόψε φτάσαμε τις 12 και την Τετάρτη το βράδυ θα έχει συμπληρωθεί το παζλ των 16 εθνικών.

Η νίκη της Κροατίας απέναντι στην Ισπανία, άφησε τους Ίβηρες στη δεύτερη θέση κι αυτό σημαίνει πως στα νοκ-άουτ παιχνίδια θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία (ως πρώτη του πέμπτου ομίλου), σε μια ματσάρα (Δευτέρα 27/6) που θα καθηλώσει! Μάλιστα, ο νικητής αυτού του ζευγαριού θα παίξει στα προημιτελικά με την Γερμανία, εφόσον τα πάντσερ φτάσουν εκεί!

Βόρειος Ιρλανδία (τους οπαδούς της τους αγαπήσαμε όλοι) και Σλοβακία τερμάτισαν στην τρίτη θέση των ομίλων τους, ωστόσο συνεχίζουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο τουρνουά, καθώς είναι ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες τρίτες (ό,τι κι αν γίνει την Τετάρτη).

Η Τουρκία χρειαζόταν νίκη με δύο γκολ διαφορά για να ελπίζει σε πρόκριση και την πέτυχε (θέτοντας οριστικά νοκ-άουτ την Τσεχία), περιμένοντας πλέον με αγωνία το φινάλε της φάσης των ομίλων. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την Αλβανία που έχει εξίσου τρεις βαθμούς και είναι στην… τσίτα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως τα αποτελέσματα… έφτιαξαν άνευ αγώνα την Ουγγαρία, η οποία με 4 βαθμούς στον έκτο όμιλο είναι ΣΙΓΟΥΡΑ στην επόμενη φάση. Μένει να φανεί το πού θα τερματίσει: Από πρώτη ως τρίτη, αφού ΔΕΝ γίνεται να βγει τέταρτη.

Αναλυτικά οι 12 μέχρι τώρα ομάδες που προχωρούν

Γαλλία (πρώτη Α’ ομίλου)
Ελβετία (δεύτερη Α’ ομίλου)
Βόρειος Ιρλανδία (μία από τις καλύτερες τρίτες – Α’ ομίλος)
Ουαλία (πρώτη Β’ ομίλου)
Αγγλία (δεύτερη Β’ ομίλου)
Σλοβακία (μία από τις καλύτερες τρίτες – Β’ όμιλος)
Γερμανία (πρώτη Γ’ ομίλου)
Πολωνία (δεύτερη Γ’ ομίλου)
Κροατία (πρώτη Δ’ ομίλου)
Ισπανία (δεύτερη Δ’ ομίλου)
Ιταλία (πρώτη Ε’ ομίλου)
Ουγγαρία (πέρασε, αλλά εκκρεμεί η θέση της στον ΣΤ’ όμιλο)

Την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσουν τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια.

Τα δύο πρώτα ζευγάρια των 16

Ελβετία-Πολωνία (Σάββατο, 25/6)
Ιταλία-Ισπανία (Δευτέρα, 27/6)

Σοκ για Ισπανία και τους άλλους «μεγάλους» η ήττα της

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των διασταυρώσεων, αναμένεται «αλληλοεξουδετέρωση» των μεγάλων στους «16», στους «8» και στους «4». Κι αυτό γιατί Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία είναι στο… ίδιο ταμπλό, θα παίξουν μεταξύ τους ως τα ημιτελικά (αν δεν πέσουν θύμα έκπληξης σε κάποια φάση νωρίτερα) και ΜΟΝΟ ένας μπορεί να επιβιώσει για τον τελικό. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως άνοιξε ο δρόμος για κάποιο… αουτσάιντερ της διοργάνωσης (ομάδα από το πάνω ταμπλό δηλαδή) να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να διεκδικήσει το τρόπαιο! Τώρα πια οι Ισπανοί μπορούν να καταλάβουν το… μυθικό έγκλημα που έκαναν απόψε, διότι αν δεν είχαν χάσει από την Κροατία θα απέφευγαν όλα τα «θηρία» ως τον τελικό και θα είχαν πιο εύκολο δρόμο. Πλέον, το ένα ντέρμπι μετά το άλλο για την ζωή τους.

Συνοπτικά, στους 16 έχουμε σίγουρα το Ιταλία-Ισπανία. ΑΝ η Γερμανία περάσει στα προημιτελικά, εκεί θα παίξει με τον νικητή του Ιταλία-Ισπανία, ενώ ΑΝ Γαλλία και Αγγλία πετάξουν έξω τους αντιπάλους τους στην φάση των 16, τότε παίζουν μεταξύ τους στην οκτάδα του Euro! Και οι δύο νικητές που θα έχουν προκύψει, θα ανταμώσουν στα ημιτελικά. Κανονικός σκοτωμός!

Το πρόγραμμα της Τετάρτης (22/6)

Έκτος όμιλος
Ουγγαρία-Πορτογαλία (19:00)
Ισλανδία-Αυστρία (19:00)

Πέμπτος όμιλος
Ιταλία-Ιρλανδία (22:00)
Σουηδία-Βέλγιο (22:00)

Βαθμολογία πέμπτου ομίλου (2 αγώνες)
Ιταλία 6 (έχει προκριθεί ως πρώτη)
Βέλγιο 3
Σουηδία 1
Ιρλανδία 1

Βαθμολογία έκτου ομίλου (2 αγώνες)
Ουγγαρία 4
Ισλανδία 2
Πορτογαλία 2
Αυστρία 1