Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αρσενικοί γλάροι που τρέφονται με τροφές, που έχουν μολυνθεί με υδράργυρο αναπτύσσουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του National Geographic, πρόσφατο πείραμα σε λευκούς γλάρους (white ibises) σε αιχμαλωσία έδειξε ότι όσοι είχαν εκτεθεί στο συγκεκριμένο μέταλλο επέλεγαν ως ταίρι τους άλλα αρσενικά του είδους.

«Αυτά τα “ζευγάρια” έκαναν ό,τι θα έκανε κάθε ομοφυλοφιλικό ζευγάρι» αναφέρει στην έκθεσή του ο ακτιβιστής, οικολόγος, ερευνητής της άγριας ζωής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Peter Frederick.

«Χτίζουν τη φωλιά τους, συνουσιάζονται και μένουν μαζί για περισσότερο από ένα μήνα στην ίδια φωλιά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυγά» λέει ο ίδιος.

Οι άγριοι λευκοί γλάροι είναι από τα πιο κοινά πτηνά στην περιοχή Everglades της Φλόριντα και εκτίθενται καθημερινά σε υδράργυρο, μέσω των μολυσμένων ασπόνδυλων και οστρακόδερμων που τρώνε, τα οποία έχουν μολυνθεί από τα υποπροϊόντα των βιομηχανικών αποβλήτων, που εναποτίθενται στο οικοσύστημά τους.