Η επαρχία της Καστίγια και Λεόν στην Ισπανία είναι από αυτές που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από τις πυρκαγιές και το κύμα καύσωνα που έχει γονατίσει τη χώρα. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασώσουν τις δασικές εκτάσεις και να προστατεύσουν τα ζώα από τις φωτιές.

Viral έγινε, λοιπόν, ένα βίντεο που δείχνει πυροσβέστες να δίνουν νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι σε ένα ελάφι το οποίο μόλις διέσωσαν από τη φωτιά και είναι εμφανώς ταλαιπωρημένο. Το ζώο περιμένει και πως να του δώσουν νερό για να ξεδιψάσει.

Στην Ισπανία, ο συνασπισμός που κυβερνά την αυτόνομη επαρχία της Καστίγια και Λεόν και αποτελείται από το κόμμα της δεξιάς (Partido Popular) και της ακροδεξιάς (Vox) είχε απορρίψει πριν από μερικούς μήνες να υπάρχουν μόνιμες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή και να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου η περιοχή να είναι προστατευμένη από τις πυρκαγιές.

Επίσης, διαδόθηκε μέσω των social media άλλο ένα βίντεο από την επαρχία της Καταλονίας που δείχνει ένα άλογο να επιστρέφει στα καμμένα για να συναντήσει την οικογένειά του.

Να σημειώσουμε, δε, ότι το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.047 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που συνδέονται με το δεύτερο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα επί ένα δεκαήμερο. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στο διάστημα 10-19 Ιουλίου, κατά το οποίο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Η αφόρητη ζέστη επηρέασε κυρίως τους ηλικιωμένους: 672 από τα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 85 ετών, 241 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 75-84 και 88 ήταν από 65 έως 74 ετών.

Η Ισπανία σαρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από ένα κύμα καταστρεπτικών πυρκαγιών, που ευνοήθηκαν από τον καύσωνα που κράτησε από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου και μπορεί να ήταν ο πιο ακραίος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET).

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 700.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη χώρα, «ουσιαστικά ο διπλάσιος αριθμός του μέσου όρου των δέκα τελευταίων ετών» την ίδια περίοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.