Τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρώτο εννιάμηνο του 2010 εξαιτίας καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η θερμοκρασία στη Ρωσία ξεπέρασε τους 14 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα ο μέσος αριθμός θανάτων ημερησίως να διπλασιαστεί και να φτάσει τους 700.

Εκτός αυτού, ξέσπασαν περίπου 26.000 δασικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα να καταστραφεί το26% της καλλιέργειας σιτηρών και να επιβληθούν απαγορεύσεις στις εξαγωγές.

Τεράστιες ήταν και οι καταστροφές από τις πλημμύρες στο Πακιστάν. Υπολογίζεται ότι από τις πλημμύρες επλήγη το 1/5 της χώρας, ενώ 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια έμειναν άστεγοι. Σπίτια, σχολεία, κτίρια και καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ σύντομα έκαναν την εμφάνισή τους μεταδοτικές ασθένειες. Το κόστος των ζημιών ξεπερνά τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Oxfam, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στο Τουβαλού, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει 5 με 6 χιλιοστά κάθε χρόνο. Τα νερά γίνονται υφάλμυρα και οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης αφού καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους.
πηγή: econews