Πολλοί είναι οι ασυνείδητοι που βγαίνουν στον Αμβρακικό κόλπο με βάρκες χωρίς φώτα, χωρίς άδεια από το λιμεναρχείο Πρέβεζας και ψαρεύουν σε σημεία κοντά στους καλαμιώνες ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους αλιείς.

Τα μέρη στα οποία γίνεται η παράνομη αλιεία έχουν χαρακτηριστεί υδροβιότοποι και αποικίες σπάνιων ειδών πουλιών που ενοχλούνται από τον θόρυβο των μηχανών και τους πυροβολισμούς.

«Θέλουμε συμμάχους τους φορείς όλων των παράκτιων περιοχών. Τους καλέσαμε να εντείνουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις συστάσεις, να αυστηροποιήσουν τα μέτρα φύλαξης των παράκτιων περιοχών, να κινητοποιούνται σε κάθε περιστατικό παρανομίας. Πρέπει οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αγροφυλακή να συνεργάζονται αρμονικά και να είναι σε διαρκή επαφή μαζί μας για το καλό όλων μας», δήλωσε στην εφημερίδα Έθνος ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και προσθέτει «με μόλις επτά φύλακες στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να ελέγξουμε και φυσικά να προστατεύσουμε μια τεράστια περιοχή, το μήκος της οποίας ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα»

Στόχος των λαθροθηρών είναι η συλλογή μεγάλου αριθμού από πάπιες με σκοπό την πώλησή τους σε ταβέρνες και καταστήματα. Οι βαλτόπαπιες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και στον Αμβρακικό Κόλπο διατηρείται ένας από τους μεγαλύτερους αναπαραγόμενους πληθυσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί επίσης διαβιούν αρκετές πρασινοκέφαλες, αλλά και πολλές σαρσέλες πάπιες.