Η ιστορική άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που μετέφεραν τη φυματίωση στην Αμερική, όταν έφτασαν στη μακρινή αυτή Ηπειρο τον 15ο αιώνα, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Μελέτη δείχνει ότι η θανατηφόρα ασθένεια ήταν «παρούσα» στη χώρα, εκατοντάδες χρόνια πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε το πόδι του στη στεριά.

Γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι ίσως δεν ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά της φυματίωσης στο Νέο Κόσμο, αλλά οι φώκιες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Ο Johannes Krause, από το Πανεπιστήμιο του Tuebingen, στη Γερμανία, ανέφερε σχετικά στο BBC: «Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι φώκιες θα μετέφεραν μια από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στη Νότια Αμερική εκατοντάδες χρόνια πριν; Αυτό ήταν σίγουρα μια μεγάλη έκπληξη»

Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στο Νέο Κόσμο, αναφέρει το ρεπορτάζ, μετέφεραν μαζί τους και ένα θανάσιμο κύμα ασθενειών. Εκτιμάται ότι το 90% των ιθαγενών Αμερικανών αφανίστηκαν από τις νέες μολύνσεις. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι τουλάχιστον μια από τις ασθένειες αυτές – η φυματίωση – προϋπήρχε στην αχανή αυτή ήπειρο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρεις σκελετούς 1000 ετών, που είχαν το στέλεχος της φυματίωσης στο DNA. Τα λείψανα που ανήκουν σε Περουβιανούς, χρονολογούνται πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, πριν από περίπου 500 χρόνια.