Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το… κέλυφος του; Προς απάντηση της συγκεκριμένης ερώτησης, αποδεικνύεται ότι το κέλυφος του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην βιομηχανία, καθώς από αυτό μπορεί να προκύψει ένα είδος βιο-πλαστικού.

Αν και φαινομενικά είναι κάτι άχρηστο, οι επιστήμονες κατάφεραν να το αξιοποιήσουν για την παραγωγή βιοπολυμερών υψηλής απόδοσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά μέχρι και για τη δημιουργία γκάτζετ.

Κάθε χρόνο στις παραλίες της Ε.Ε. αλλά και σε άλλες περιοχές, μετά από βιομηχανική επεξεργασία, παράγονται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι κελυφών. Έτσι, Βαυαροί επιστήμονες αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν και κατάφεραν να βρουν μια τεχνική για να μετατρέπουν τα κελύφη σε πρώτη ύλη.

Το πρώτο βήμα είναι η εκχύλιση χιτίνης από τα κελύφη. Μετά την κυτταρίνη, η χιτίνη θεωρείται το πολυμερές, που είναι σε μεγαλύτερη αφθονία στη γη.

Επίσης, τα κελύφη περιέχουν και μη ανανεώσιμες ουσίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα οστρακόδερμα όπως οι γαρίδες, οι καραβίδες κ.ά.