Ακουστικό υλικό με τη δολοφονία ενός ελέφαντα από λαθροθήρες στην κεντρική Αφρική έδωσε στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Wildlife Conservation Society» (WCS), στο πλαίσιο της εκστρατείας «96 ελέφαντες».

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει το κοινό ότι οι λαθροθήρες σκοτώνουν 96 ελέφαντες ημερησίως, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί το είδος θα εξαφανιστεί το αργότερο σε 12 χρόνια.

«Οι ρυθμοί με τους οποίους σκοτώνονται οι ελέφαντες σίγουρα δεν είναι βιώσιμοι», δήλωσε ο Craig Sholley από Αφρικανικό Ίδρυμα Άγριας Ζωής. «Αν δεν δράσουμε άμεσα και δυναμικά η γενιά μας θα εξαφανίσει τους ελέφαντες από την άγρια φύση», προσέθεσε.

Το ακουστικό υλικό αποτελεί προϊόν επεξεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Elephant Listening Project», του πανεπιστημίου Κορνέλ.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες άφησαν φορητές συσκευές στην άγρια φύση για να καταγράψουν την επικοινωνία των ελεφάντων μέσω χαμηλών συχνοτήτων. Όταν ανέκτησαν τις συσκευές διαπίστωσαν πως αυτές είχαν καταγράψει ένα περιστατικό λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση WCS ο αριθμός των ελεφάντων της Αφρικής έχει μειωθεί κατά 76% από το 1980, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης για ελεφαντόδοντο. Μόνο το 2012 εκτιμάται ότι οι λαθροθήρες σκότωσαν περίπου 35.000 ελέφαντες.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για ελεφαντόδοντο καταγράφεται σε Ασία και Κίνα, όπου το τελευταίο διάστημα διεξάγονται εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη βάναυση δολοφονία των ελεφάντων.

Οι Κινέζοι εξακολουθούν να θεωρούν το ελεφαντόδοντο υλικό που προσδίδει κύρος, ενώ εκτεταμένη είναι η χρήση του και στην παραδοσιακή ιατρική στις ασιατικές χώρες.

Πηγή: econews.gr