Όχι ένα και δύο, αλλά τέσσερα νέα είδη καρχαρία που περπατά εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν πρόσφατα από την επιστήμη στα ανοιχτά της βόρειας Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας.

Κι ενώ καρχαρίας που περπατά μοιάζει με πλάσμα βγαλμένο από ταινία του Σπίλμπεργκ, η πραγματικότητα είναι λιγότερο απειλητική.

«Με λιγότερο από ένα μέτρο μήκος κατά μέσο όρο, οι καρχαρίες που περπατούν δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, αλλά η ικανότητά τους να ζουν σε περιβάλλοντα με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η ικανότητα να περπατούν πάνω στα πτερύγια τούς δίνει ένα εξαιρετικό προβάδισμα σε σχέση με τη λεία τους», μας λέει η δρ Christine Dudgeon του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Ο καρχαρίας που περπατά κολυμπά κανονικά σαν κάθε άλλο ψάρι, έχει απλώς την ικανότητα να χρησιμοποιεί τα πτερύγια σαν πόδια, διασχίζοντας έτσι υφάλους σε ρηχά νερά. Ως μια ιδανική στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας.

Είναι το μόνο είδος καρχαρία που το κάνει αυτό και ένα από τα ελάχιστα ψάρια που έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο. Μέχρι σήμερα οι βιολόγοι θεωρούσαν πως υπήρχε ένα μόνο είδος αυστραλιανού καρχαρία που περπατά (Hemiscyllium ocellatum), η Dudgeon αναγνώρισε όμως πως πρόκειται ουσιαστικά για 4 διακριτά είδη. Στέλνοντας το νούμερό τους στα 9 συνολικά είδη καρχαρία που περπατά.

Με λεπτές χρωματικές διαφορές και μόνο, δεν αποτελεί έκπληξη που τόσα χρόνια περνούσαν απαρατήρητες οι διαφοροποιήσεις τους, μας λέει στη μελέτη της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Marine and Freshwater Research»…