Προς αύξηση η τιμή της πλαστικής σακούλας

Την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου η χρήση της μειώθηκε κατά 80%


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:58
21/01/2020
Προς αύξηση η τιμή της πλαστικής σακούλας
10
loading

Ακριβότερα θα πληρώνουμε από το προσεχές διάστημα τις πλαστικές σακούλες στην καθημερινότητά μας καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους της λεπτής σακούλας μεταφοράς και σε εκείνη με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος, στοχεύοντας να εντάξει στο μέτρο το σύνολό τους.

Οι αλλαγές θα έρθουν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και διαφοροποιήσεις ως προς τη διάθεση των εσόδων από το συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, οι οποίες περιελάμβαναν την παροχή τσαντών πολλαπλών χρήσεων στους πολίτες.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» η επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους, το οποίο σήμερα είναι 0,09 ευρώ (ύστερα από την αύξησή του από τα 0,04 ευρώ πριν από έναν χρόνο), θα γίνει σε δύο κατηγορίες, ώστε να αποθαρρύνει τη χρήση κάθε είδους πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συγκεκριμένα:

 • Στις πλαστικές σακούλες πάχους άνω των 50 μικρών (μm).
 • Σε κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες έως τώρα εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση, δηλαδή περίπτερα και υπαίθριες αγορές (λαϊκές κ.λπ.)

Ένας από τους λόγους που φαίνεται να οδηγεί στην απόφαση αυτή είναι και η «εξαφάνιση» της λεπτής πλαστικής σακούλας από αρκετά σημεία πώλησης λιανικής και κυρίως από τα σούπερ μάρκετ και η αντικατάστασή της από σακούλες με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος, από 50 έως 70 μικρά (μm), οι οποίες επίσης τιμολογούνται, αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

Αποτέλεσμα είναι τα έσοδα από αυτές να μην κατευθύνονται στο Δημόσιο, με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης, αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Και στα καταστήματα στα οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η λεπτή πλαστική σακούλα, συνυπάρχει με αυτές μεγαλύτερου πάχους, τις οποίες οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν θεωρώντας τες περισσότερο ανθεκτικές.

Εκτιμάται ότι πλέον από την κατανάλωση έως και 240 λεπτών σακουλών ανά άτομο τον χρόνο πριν από την εφαρμογή του μέτρου, έχουμε πέσει περίπου στις 60 σακούλες ετησίως, με τον στόχο να είναι 40 σακούλες έως το 2025. Μόνο την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας είχε μειωθεί κατά 80%.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος ανέρχονται σε περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα έσοδα είναι σημαντικά χαμηλότερα τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, παρά το γεγονός ότι το 2019 το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους υπερδιπλασιάστηκε

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά!

  1. avatar Τι κάνεις Γιάννη;;; κουκιά σπέρνω…..

   Μέχρι εκεί σου κόβει...…

 2. avatar Hector1955

  Είναι ένα ωραίο κόλπο για την αύξηση των εσόδων. Οι πλαστικές σακούλες στα super market πράγματι μειώθηκαν, εγώ όμως δε βλέπω γενικά μείωση στα πλαστικά. Οι κάδοι απορριμμάτων λ.χ. είναι όπως και παλιά τίγκα στο πλαστικό.

 3. avatar Πέρα βρεχει

  Προφανώς κ ο στόχος τους ΔΕΝ είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά.. μπορούνε να την πάνε στο 1 ευρώ τη σακούλα; Στα 2 ευρώ ακόμα καλύτερα!
  Γέμισε ο τόπος πλαστικούρα!

 4. avatar Κούλη αυτο το μέτρο

  του σιριζα σου άρεσε ε;

 5. avatar Το φαγαμε και αυτο

  [...], απο παντου τα παίρνετε, αυξήσατε και τα κέρδη των σμ απο αυτη την ιστορια με τις σακούλες.
  Καντε την εκει 10 ευρω την μιανα τελειώνουμε.

  1. avatar Stateless

   Να μη αγοράζεις ώστε να μη τα παίρνουν!!! Δε θέλει και πολύ νιονιο για να το καταλάβεις!
   Στην Αγγλία όλοι ψωνίζουν με σακούλες πολλών χρήσεων. Η γυναίκα μου έχει 2-3 πολυ μεγάλες ψάθινες πάνω από 5 χρόνια. Ποτέ δε πληρώνουμε για σακούλες γιατί ποτέ δεν αγοράζουμε.
   Αααα και κάτι άλλο. Το καφέ σου να τον πίνεις σε γυάλινο ποτήρι γιατί θα αυξήσουν και τα πλαστικά ποτήρια. Αλλά θα μου ότι σε αυτό έχεις συμμορφωθεί και δε σε πειράζει. Να συμμορφωθείς και στα άλλα τότε, κατάλαβες Ελληνάρα?

 6. avatar Το ίδιο!!!

  Να γίνει και στα πλαστικά μπουκάλια.... φόρος και σε αυτά.... όπου σταθείς και όπου βρεθείς.... Βουνά.... Λαγκάδια.... Θάλασσες... Θα βρεις πλαστικά μπουκάλια... Η βάλτε αντίτιμο επιστροφής για να γίνεται καλύτερη ανακύκλωση.

 7. avatar Linus Van Pelt

  ...μα είχε επιτυχία 80% το μέτρο, γιατί να την ακριβύνουν και άλλο? Βρε, μήπως δεν τους νοιάζει αυτό αλλά τι θα μπει στην τσέπη τους??? Λέω τώρα...

 8. avatar Ρε εσείς..

  ..αφήστε ήσυχες τις σακούλες και ασχοληθείτε με κάτι πιό σοβαρό .
  (Ο νεοέλληνας θα βρεί την άκρη..)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει