Αυξήθηκε η τιμή της πλαστικής σακούλας

Πόσο θα την πληρώνουν στο εξής οι καταναλωτές - Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα επιβληθεί φόρος


ΕΛΛΑΔΑ
10:54
02/01/2019
Αυξήθηκε η τιμή της πλαστικής σακούλας
2
loading

Αρκετός είναι ο κόσμος που επιστρέφει σήμερα στην εργασία του, έπειτα από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνοντα οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Τα μαγαζιά θα ανοίξουν και πάλι την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου, ημέρα που οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση της τιμής στην πλαστική σακούλα.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν 9 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα, αντί για 4 λεπτά που πλήρωσαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Έτσι, οι αγορές για όσους δεν προνοούν να πάρουν μαζί τους σακούλες ή τα ειδικά σακίδια, θα βγουν κατά λίγα λεπτά του ευρώ ακριβότερες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά. Από την πλευρά τους, οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

Όσον αφορά τις ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς, έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους και είναι ήδη εναρμονισμένες με τη νέα νομοθεσία. ¨Ετσι, παράγουν όλα τα σχετικά είδη από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους:

 • Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
 • Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
 • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
 • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Αυτές πάντως εξαιρούνται.

Στο σχετικό νόμο αναφέρεται ότι: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ».

Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)».

Έτσι από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Από την αρχή του χρόνου η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Κατά συνέπεια στις παραπάνω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη υποβολή δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί δήλωση περιβαλλοντικού τέλους με λάθη μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική (διορθωτική) δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον περιβαλλοντικού τέλους (επειδή με την αρχική δήλωση δεν είχαν δηλωθεί όλες οι διατεθείσες πλαστικές σακούλες και είχε βεβαιωθεί χαμηλότερο ποσό τέλους), ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει το προκύπτον επιπλέον ποσό τέλους προσαυξημένο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα επιβαρύνεται και με αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί βιβλία απλογραφικά ή 500 ευρώ αν τηρεί βιβλία διπλογραφικά. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος τέλους, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται μόνο με το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ή των 500 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Foumara

  Δεν υπάρχουν Ελληνικά supermarket. Πλιάτσικο συμβαίνει

 2. avatar ΚυρΓιαννης

  Ακόμα μιλατε για "ΤΙΜΗ" της πλαστικης σακουλας, ενω κι εσεις οι ιδιοι μεσα στο αρθρο λετε οτι προκειται για ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ, που παει στο κρατος.
  1. Το "Περιβαλλοντικο Τέλος" το παιρνει το σουπερμαρκετ και το δινει στο κρατος, που το ξοδευει για το περιβαλλον.
  2. Το τελικο ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ειναι οτι τωρα (που μας ...ξυπνησαν με το "χαρατσι" των 4 λεπτων) χρησιμοποιουμε (και πεταμε) ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ σακουλες.
  3. Το τελικο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ειναι οτι το σουπερμαρκετ αγοραζει πλεον ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ σακουλες απ' οτι πριν, και ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ (ή κατακριβειαν, εχει 'μειωση εξοδων', τα οποια εξοδα τα χρεωνει ως γνωστον στις τιμες).
  ΔΕΝ ειδα κανεναν να ΖΗΤΑ/ΣΥΖΗΤΑ οτι ΠΡΕΠΕΙ να μας το αφαιρεσουν ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ, ή να το χρησιμοποιησουν στην αγορα και την δωρεαν διαθεση βιοδιασπώμενων ή χαρτινων σακουλων...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει