Ένα πλωτό σκάφος που κινείται αποκλειστικά με ήλιο και αέρα φιλοξενείται στην πόλη της Μυτιλήνης τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για το «Solarwave», το καταμαράν δύο Γερμανών που έφτασε στο νησί το Σαββατοκύριακο.

Το πλήρωμά του, Michael Köhler και Heike Patzelt, επιχειρούν ένα πρωτότυπο και άκρως οικολογικό ταξίδι: Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούν από μόνες τους να κινήσουν εξ ολοκλήρου ένα πλωτό σκάφος και να το κάνουν να διασχίσει ωκεανούς, ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό να καλύψουν τη μεγαλύτερη απόσταση του πλανήτη, το γύρο της Γης κοντά και παράλληλα στον Ισημερινό.


Οι Γερμανοί που πραγματοποιούν το ταξίδι

Το καταμαράν κινείται αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: φωτοβολταϊκά για τον ήλιο και ανεμογεννήτριες για την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται το σκάφος. Το ταξίδι του «Solarwave» έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, προκαλώντας όπου περνάει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με σημείο αφετηρίας τη Βόννη της Γερμανίας, διέσχισε το Ρήνο και το Δούναβη και έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα. Διασχίζοντας την τελευταία, το Βόσπορο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια, έφτασε μέσα στις προηγούμενες μέρες στο βόρειο Αιγαίο και τη Μυτιλήνη μέσω Βουλγαρίας, αποτελώντας και το πρώτο «ηλιακό» σκάφος που διασχίζει τα συγκεκριμένα ποτάμια και θάλασσες.  

Πηγή: emprosnet.gr