Όλο και περισσότερα υδροηλεκτρικά έργα υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο οργανισμός «Environmental Agency», στην Αγγλία και την Ουαλία.

Οι άδειες που εκδόθηκαν για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων εξαπλασιάστηκαν από το 2000 ενώ, ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μόνο το 2009 χορηγήθηκαν 31 άδειες για υδροηλεκτρικά έργα σε ποτάμια.

Η στροφή στην υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί συνιστώσα της γενικότερης προσπάθειας για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δίνει κίνητρα σε οικογένειες και επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί περίπου 400 υδροηλεκτρικά έργα στην Αγγλία και την Ουαλία, ωστόσο το 2020 αναμένεται να έχουν φτάσει τα 1.200.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων και φραγμάτων, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα ψάρια, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον γενικότερα. Απαιτείται σωστή και προσεκτική επιλογή των περιοχών, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, που θα επιτρέπουν στα ψάρια να κολυμπούν κανονικά στο νερό χωρίς να ανακόπτεται η πορεία τους.

Πηγή:

www.econews.gr