Το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Θεσσαλίας διεξήγαγε μια έρευνα, στο πλαίσιο της αναγνώρισης και παραγωγής βιώσιμων και κοινωνικά ώριμων έργων μικρής αιολικής και υδραυλικής ενέργειας στις επιλεγμένες κοινότητες, με σκοπό να διερευνήσει κατά πόσο οι πολίτες της περιοχής είναι ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων σχετικά με τα μικρά αιολικά έργα γίνεται φανερό ότι η τεχνολογία τους είναι γνωστή στην πλειονότητα των πολιτών. Οι ερωτηθέντες κατανοούν ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ κυριότερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας τους θεωρούνται η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή, το περιβαλλοντικό όφελος, καθώς επίσης και το οικονομικό όφελος από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, τα τρία πρώτα ερωτήματα αφορούσαν το επίπεδο των γνώσεων που έχουν οι πολίτες σχετικά με τα μικρά αιολικά έργα, δηλαδή αν γνωρίζουν τι είναι τα αιολικά μικρής κλίμακας, σε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται συνήθως και ποια εφαρμογή είναι η καλύτερη.

Στο ερώτημα αν έχουν σκεφτεί, να εγκαταστήσουν μικρή ανεμογεννήτρια η πλειονότητα των απαντήσεων ήταν αρνητική.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που η έρευνα εξέτασε αφορούσε και το επίπεδο ενημέρωσης και κατανόησης των πολιτών, σχετικά με τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, δηλαδή, αν γνωρίζουν τι είναι ένα μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικό έργο, πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτής της μορφής την ενέργεια και ποια είναι κατά τη γνώμη τους η καλύτερη χρήση αυτής της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων σχετικά με τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα φαίνεται ότι η τεχνολογία τους είναι γνωστή στην πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι κατανοούν ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Κυριότερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας τους θεωρούνται το περιβαλλοντικό όφελος από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και το οικονομικό όφελος σε τοπικό επίπεδο από τη λειτουργία ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού. Ως μειονέκτημα εμφανίζεται η δυσκολία στη διαδικασία, λόγω γραφειοκρατίας για την έκδοση της άδειας για την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.