Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται σύντομα να αναγνωρίσει ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τις πράσινες ελιές της περιοχής της Χαλκιδικής, αποκτώντας έτσι υψηλή προστιθέμενη αξία. Η διαδικασία αναγνώρισης είχε ανασταλεί προσωρινά, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε από βέλγους και καναδούς εμπόρους, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν, αφού δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή για προϊόν άλλων περιοχών.

Η συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των παραγωγών της Χαλκιδικής και των εμπόρων προϊόντος άλλων περιοχών.

Οι έμποροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας, μόνον όμως οι παραγωγοί του νομού Χαλκιδικής θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν πιστοποιημένο προϊόν, με την κατοχυρωμένη ονομασία «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής». Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίζεται ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και ότι η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν θα οδηγεί σε εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

«Με την κατοχύρωση και την προστασία της ονομασίας “Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής”, που αναμένεται σύντομα», δήλωσε ο υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, «οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν την προστιθέμενη αξία της ταυτότητας και της μοναδικότητας ενός ποιοτικού προϊόντος, στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία της περιοχής».