Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα, οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο.

Η «ανθρώπινη αλυσίδα» στήθηκε στη Σάμο με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία κατοίκων, εθελοντών, κτηνιάτρου και συνεργατών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και του συλλόγου για την προστασία θαλάσσιας χελώνας, «Αρχέλων».

Η νεαρή χελώνα εντοπίζεται την Κυριακή 12/02 σε ακτή, στο Κοκκάρι. Κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούν με το «Αρχιπέλαγος» για να αναφέρουν το συμβάν και μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Η πρώτη εξέταση δείχνει ότι η μικρή Καρέτα έχει υποστεί τραυματισμό στον λαιμό (είχε καταπιεί μεγάλο αγκίστρι) και κινδυνεύει από υποσιτισμό. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, από βιολόγους του Αρχιπελάγους και συνεργάτη – εθελοντή κτηνίατρο δεν είναι εφικτό να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Δεδομένου ότι η κατάσταση της απαιτεί εξειδικευμένο χειρισμό κρίνεται αναγκαία η μεταφορά της στην Αθήνα για να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας και περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας, που διατηρεί ο «Αρχέλων» στη Γλυφάδα.

Λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, η χελώνα δεν επιβιβάζεται στο πλοίο της Αnek Lines, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σάμος – Αθήνα και προκρίνεται η διακομιδή της με αεροπλάνο.

Το ζώο φτάνει, τελικά, ασφαλές στην Αθήνα, με την Olympic Air και παραλαμβάνεται από εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων».