Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα, οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο.

Η «ανθρώπινη αλυσίδα» στήθηκε στη Σάμο με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία κατοίκων, εθελοντών, κτηνιάτρου και συνεργατών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και του συλλόγου για την προστασία θαλάσσιας χελώνας, «Αρχέλων».

Η νεαρή χελώνα εντοπίζεται την Κυριακή 12/02 σε ακτή, στο Κοκκάρι. Κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούν με το «Αρχιπέλαγος» για να αναφέρουν το συμβάν και μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Η πρώτη εξέταση δείχνει ότι η μικρή Καρέτα έχει υποστεί τραυματισμό στον λαιμό (είχε καταπιεί μεγάλο αγκίστρι) και κινδυνεύει από υποσιτισμό. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, από βιολόγους του Αρχιπελάγους και συνεργάτη – εθελοντή κτηνίατρο δεν είναι εφικτό να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Δεδομένου ότι η κατάσταση της απαιτεί εξειδικευμένο χειρισμό κρίνεται αναγκαία η μεταφορά της στην Αθήνα για να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας και περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας, που διατηρεί ο «Αρχέλων» στη Γλυφάδα.

Λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, η χελώνα δεν επιβιβάζεται στο πλοίο της Αnek Lines, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σάμος – Αθήνα και προκρίνεται η διακομιδή της με αεροπλάνο.

Το ζώο φτάνει, τελικά, ασφαλές στην Αθήνα, με την Olympic Air και παραλαμβάνεται από εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.