H φετινή αναπαραγωγική περίοδος για τις φώκιες έχει σχεδόν τελειώσει. Οι σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου βοήθησαν στο να μη χρειαστεί να επέμβει η ομάδα διάσωσης της ΜΟm σε περιστατικά νεογέννητων φωκών που χάθηκαν από τις μητέρες τους.

Σήμερα πλέον τα περισσότερα φωκάκια έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να είναι πιο δυνατά και ανεξάρτητα και να μην κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα κύματα, όταν οι μητέρες τους τα αφήνουν μόνα στη σπηλιά για να πάνε να βρουν τροφή. Σύντομα εξάλλου, μόλις ολοκληρωθεί και η περίοδος γαλουχίας θα χρειαστεί να τα βγάλουν πέρα εντελώς μόνα τους.

Ήσυχη λοιπόν η φετινή χρονιά στο Κέντρο Περίθαλψης Φωκών της MOm. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και αρκετά γεννητούρια. Κάθε άλλο, μάλιστα φέτος κάποιες φώκιες επέλεξαν να γεννήσουν τα μικρά τους σε σπηλιές που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς από εσάς να συναντήσετε νεαρά φωκάκια παρέα με την μητέρα τους.

Νέες αφίξεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στην Κύθνο, στον Πλαταμώνα Πιερίας, στην Κάρπαθο, στην Κάλυμνο, στην Εύβοια, στα Ψαρά, στη Σαντορίνη κ.α… Συνολικά αναφέρθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών και καταγράφηκαν από την ερευνητική ομάδα της ΜΟm 24 νεογέννητα φωκάκια!

Για ένα είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση κάθε καινούργιο μέλος είναι και μια μικρή ελπίδα για το μέλλον.