Συγκέντρωση και πορεία περιμετρικά της λίμνης Κουμουνδούρου, πραγματοποίησαν σήμερα περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Όπως τόνισε το μέλος του Φορέα Προστασίας του Υγροβιότοπου Βουρκαρίου Μεγάρων, Τάσος Δέσκος, η εν λόγω δράση γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, σε μία λίμνη που κινδυνεύει από την μόλυνση. Μετά το πέρας της πορείας, οι διαδηλωτές θα επιδώσουν ψήφισμα στα ΕΛΠΕ, καθώς πιστεύουν ότι είναι ο κύριος παράγοντας μόλυνσης της λίμνης.

Σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη δράση τονίζουν ότι «ο αγώνας για την σωτηρία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Κουμουνδούρου από την ρύπανση των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου είναι αδιάκοπος, καθημερινός. Οι ευνοϊκές προβλέψεις, για τη λίμνη, του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας είναι το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεχούς δράσης μας για τη λίμνη σε όλα τα επίπεδα. Απαιτούμε την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων αυτών και δεν εφησυχάζουμε αφού κανένα σχέδιο εξάλειψης των πηγών ρύπανσης της λίμνης δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή».

Οι φορείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση ζητούν τη λήψη άμεσων -ανεξαρτήτως κόστους- μέτρων για την εξάλειψη της ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα με πετρελαιοειδή κατάλοιπα από τις λειτουργίες του διυλιστηρίου Ασπροπύργου.

Να εγκαταλειφθεί κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων πέριξ της λίμνης που θα συρρικνώσουν τα όριά της και θα υποβαθμίσουν αισθητικά το οικοσύστημά της.

Να δεσμευτούν τα ανενεργά κτίσματα στο δυτικό άκρο της λίμνης για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Να αναδειχθεί η οικολογική και η ιστορική αξία της λίμνης. Παρά τη ρύπανση και το εχθρικό περιβάλλον, συνεχίζει να είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Αττικής με το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών.

Να σημειωθεί ότι η λίμνη φιλοξενεί περίπου 80 είδη πουλιών κι ανάμεσά τους την βαλτόπαπια που έχει χαρακτηριστεί ως τρωτό είδος και περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Στα νερά της ζει το επίσης προστατευόμενο είδος ψαριού Aphanius fasciatus (ζαμπαρόλα ή γούργος). Από το 2009 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών υγροτόπων της Αττικής από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.