Έκτακτη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων τους θερμοκηπίου (EUAs) θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί θα είναι 1.000.000 EUAs.

Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλαβε την πρωτογενή δημοπράτηση καθώς και τη δευτερογενή, σε μεταγενέστερη φάση, διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου συγκεκριμένης περιόδου τα οποία έχουν εκχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δικαιώματα εκπομπής αερίων, γνωστά διεθνώς ως EUAs, αναφέρονται στην μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου η οποία επιτρέπεται να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου, από το σύνολο των εργοστασίων του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διανέμονται πρωτογενώς στους ιδιοκτήτες τους μέσω εθνικών σχεδίων ή μέσω των χρηματιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση και στη δευτερογενή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ένα δικαίωμα εκπομπής αερίων (EUA) δίνει στον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου που βρίσκεται σε κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να εκπέμψει στην ατμόσφαιρα έναν τόνο CO2 ή ισοδύναμου του CO2 κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου.