Ανάπηρο θα μείνει τελικά το ορφανό αρκουδάκι που περιέθαλψε ο Αρκτούρος, όταν περιβαλλοντική οργάνωση της ΠΓΔΜ που το βρήκε, ζήτησε από την ελληνική οργάνωση να αναλάβει τη φροντίδα και την αποκατάστασή του.

Ο Ushko είχε έρθει στις 6 Ιουλίου στην Ελλάδα έπειτα από πρωτοβουλία οργάνωσης από τη γειτονική χώρα, που βρήκε το αρκουδάκι τραυματισμένο και χωρίς τη μητέρα του. Το μόλις λίγων μηνών αρκουδάκι είχε μεταφερθεί στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. όπου, αφού εξετάστηκε, προέκυψε ότι έχει κάταγμα λεκάνης. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να περπατάει καλά και αναγκάζεται να σέρνει τα πισινά του πόδια. Ο Ushko φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας, σε πολύ μικρό χώρο ώστε να περιοριστούν οι κινήσεις του και να επιτευχθεί η συγκόλληση των οστών στη λεκάνη.

Όμως, παρά την προσπάθεια που έγινε σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, το αρκουδάκι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό που ουσιαστικά το έχει αφήσει παράλυτο από τη μέση και κάτω και έτσι ο Αρκτούρος προτίθεται πλέον να διαμορφώσει ένα χώρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ώστε να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά του.

«Θα πρέπει να διαμορφώσουμε έναν χώρο με ανάλογο πάτωμα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την τριβή στο σώμα του Ushko» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από τον Αρκτούρο, προσθέτοντας ότι η οργάνωση ζητά από τον κόσμο να βοηθήσει στη φροντίδα του ζώου με μια δωρεά.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε επίσης και στην λύση που προτάθηκε για το αρκουδάκι και αφορά τα ειδικά καροτσάκια που κατασκευάζονται για να βοηθήσουν στο περπάτημα τα ανάπηρα σκυλιά.

«Ένα σκυλί σταματά να αναπτύσσεται μετά από 10-11 μήνες, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τις αρκούδες, αφού 2 χρονών είναι ακόμα ανήλικες» διευκρίνισε.

Πάντως, παρά το πρόβλημα υγείας, ο Ushko, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, είναι πολύ ορεξάτος και παιχνιδιάρης και έχει προσαρμοστεί στην κατάστασή του, χρησιμοποιώντας περισσότερο τα μπροστινά του πόδια.