Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου και είθισται να γιορτάζεται και με έξοδο στο θέατρο, το σινεμά ή για διασκέδαση. Δεν θα σχολιάσουμε το «γιορτάζω την ημέρα της γυναίκας» ξεσαλώνοντας σε μπαρ και μπουζούκια (που είναι και αυτό μία άποψη), σαν να μην υπάρχει αύριο.

Θα προτιμήσουμε να τιμήσουμε την Ημέρα, πηγαίνοντας θέατρο, παρακολουθώντας παραστάσεις με επικεντρο τη γυναίκα (δείτε εδώ) ή δυνατούς μονολόγους με γυναίκες πρωταγωνίστριες. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ανεβαίνουν στην σκηνή μονόλογοι που αξίζει να δείτε από κοντά, σήμερα ή τις επόμενες ημέρες.

«Το τραγούδι της Φλέρυς» – Θέατρο Σταθμός

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η παράσταση για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, Φλέρυς Νταντωνάκη που ερμηνεύει καθηλωτικά η Ελένη Κοκκίδου, επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

1985… Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή.

Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται. Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Μαρτίου 2024
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:15 & Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Θέατρο Σταθμός διαθέτει μειωμένα εισιτήρια για τις πρώτες οκτώ παραστάσεις, έως τις 31 Μαρτίου.

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο)
τηλ. 210 52 30 267

Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» – Θέατρο Έν Άθήναις

Στον συγκλονιστικό μονόλογο της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», που είναι βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, φωτίζεται η αθέατη σχέση τους. Η Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο καθηλώνει με την ερμηνεία της, αναδεικνύοντας την τραγικότητα της άγνωστης Έλλης Ζάχου. Η παράσταση –που παίζεται για τρίτη χρονιά– είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, μία από τις καλύτερες της δεκαετίας.

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο ό,τι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Στον ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα
Τη φωνή του χαρίζει στον ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Έν Άθήναις
Ιάκχου 19, Γκάζι, (Σταθμός μετρό Κεραμεικός)

«Το Βεραμάν Φόρεμα» – Θέατρο «Μεταξουργείο»

Η Άννα Βαγενά ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι το πρώτο της διήγημα

Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, «Το Βεραμάν Φόρεμα», που σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «ΌΤΑΝ», γίνεται παράσταση σε μορφή μονολόγου από την ίδια. Πρόκειται για μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με πολύ χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.

Μια ιστορία για δυο μοναχικούς ανθρώπους σ’ έναν οίκο ευγηρίας, την Ειρήνη, που αν και έχει παιδιά η μοίρα τη φέρνει σε έναν τέτοιο χώρο, και τον κύριο Φώτη, έναν εκ πεποιθήσεως εργένη.

Τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή μιας μάνας όταν τα παιδιά της τη βάζουν σε οίκο ευγηρίας;
Τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών, όταν καταφεύγουν σε μια τέτοια λύση;
Και ακόμα, πώς είναι ο έρωτας, όταν η ζωή βαδίζει προς το τέλος της;

Για όλα αυτά, μιλάει το «Βεραμάν Φόρεμα», με φόντο την εποχή του κορονοϊού.

Η Άννα Βαγενά ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι το πρώτο της διήγημα

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Άννα Βαγενά
Φωτογραφίες-Video: Γιώργος Σκιτζάκος

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30 έως και 31 Μαρτίου.
Διάρκεια: 105’ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο «Μεταξουργείο»
Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο

«Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη χώρα της κλιμακτηρίου» – Πολυχώρος VAULT

Ένας γυναικείος μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, στον οποίο η ηρωίδα αποφασίζει να βγει από τον κοινωνικό κλοιό του καθωσπρεπισμού και να κοιτάξει στα μάτια όσους της είπαν: «μη!»

«Πως είναι να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι, ούτε κοριτσάκι, ούτε κοπέλα; Πως είναι να συμπληρώνεις μισό αιώνα και να περνάς στην αντίστροφη μέτρηση; Πόσο κόπο, χρόνο, ψυχραιμία και ώριμη σκέψη θέλει, για να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν, αλλά αλλάζουν μορφή και πορεία;»

Πόσα είναι αυτά που ρωτήσατε μια γυναίκα και δεν πήρατε απάντηση; Τι λένε οι φίλες ψιθυριστά σε δημόσιους χώρους; Υπάρχουν απαγορευμένα γυναικεία θέματα; Τι γίνεται όταν η Ιοκάστη Γιουξουάν, αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή της και να έρθει αντιμέτωπη με τα «απαγορευμένα»; Να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα οι άλλοι δεν τολμούν;

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Βάνα Πεφάνη
Ερμηνεύει η Άντρια Ράπτη
Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού
Τη φωνή της ως Life coach χαρίζει η Σμαράγδα Καρύδη

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26 Βοτανικός

Λεμονιά» – Πολυχώρος VAULT

Η Αλεξάνδρα Ούστα ανεβάζει στη θεατρική σκηνή μία παράσταση, εμπνευσμένη από τη ζωή της μητέρας της, όταν ακουλούθησε τον σύζυγό της στη Σαουδική Αραβία. Την ιστορία της, την οποία η ίδια η μητέρα της Ούστα κατέγραφε σε κασέτες που έστελνε στην οικογένειά της λέγοντας ψέματα πως περνάει καλά, ενέπνευσε τον Γιάννη Κεντρωτά, ο οποίος έγραψε τη «Λεμονιά».

Στο έργο αυτό, ο μύθος συναντάει την πραγματικότητα. Στις κασέτες αυτές ακούμε μια νέα γυναίκα να προσπαθεί να πείσει την οικογένεια – και τον εαυτό της – ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει. Εγκλωβισμένη σε μια μοναξιά που θεωρείται φυσική από την κοινωνία και ενισχύεται από το μέρος και την εποχή, η «λεμονιά» αρχίζει να μαραζώνει αφού δεν την ποτίζει πια κανείς.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Γιάννης Κεντρωτάς
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Ούστα
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παπαζήσης

Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:15 και Πέμπτη στις 21:15
Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Ιώ – Εκείνη / Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Σκληρός, καθημερινός, αστείος, τρυφερός, αποτελούμενος από θραύσματα μνήμης και σελίδες προσωπικού ημερολογίου, ο θεατρικός μονόλογος «Ιώ – Εκείνη» είναι ο σημερινός λόγος μιας γυναίκας που θυμάται, αναμοχλεύει, προσπαθεί, διαπραγματεύεται, σκέφτεται, πονάει, χαμογελάει, θυμώνει, έχει στόχους. Στη συνθήκη μιας δημόσιας ομιλίας η ηρωίδα, έχοντας υπάρξει θύμα έμφυλης βίας, ακροβατεί ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, ενώ επικαλείται τη φιγούρα της καταδιωκόμενης και περιπλανώμενης Ιώς για να βρει τη δύναμη να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της, να γεφυρώσει το χάσμα, να συνεχίσει να αναπνέει.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο / Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Νατάσα Παπανδρέου
Δραματουργική επιμέλεια: Μυρτώ Πανάγου
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 4, 11, 25 Μαρτίου, 1, 8, 15 Απριλίου -21:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α, Κυψέλη