Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

Όταν ο σπουδαίος λογοτέχνης ήταν 7 ετών, η Έλλη, τον έδωσε στη δική της μάνα για να τον μεγαλώσει. Η σχέση τους σημαδεύτηκε από αυτή την απόρριψη, την οποία ο Κώστας Ταχτσής δεν ξεπέρασε ποτέ. Μάνα και γιος δεν κατάφεραν να δώσουν ο ένας στον άλλον την αγάπη που τους έπρεπε και είχαν ανάγκη.

Στον συγκλονιστικό μονόλογο της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», που είναι βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, φωτίζεται η αθέατη σχέση τους. Η Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, καθηλώνει με την ερμηνεία της, αναδεικνύοντας την τραγικότητα της άγνωστης Έλλης Ζάχου. Η παράσταση – που παίζεται για τρίτη χρονιά – είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, μία από τις καλύτερες της δεκαετίας.

Από το 2022 που ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι, γνωρίζει απανωτά sold out, και τώρα, μεταφέρθηκε λόγω επιτυχίας στο Θέατρο ‘Εν Αθήναις. Η Ράνια Σχίζα, στην καλύτερη – θα λέγαμε – στιγμή της καριέρας της, είναι ανατριχιαστική σε έναν απαιτητικό μονόλογο, έντονα συναισθηματικό. «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» τρία χρόνια τώρα, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια, αλλά και σημαντικά βραβεία, ανάμεσά τους «Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης από την Kulturosupa.gr», «Βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης».

Επίσης, είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Η υπόθεση του έργου

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: VAULT theatre plus
Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα
Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Προπώληση: more.com
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Θέατρο Έν Άθήναις
Ιάκχου 19, Γκάζι, (Σταθμός μετρό Κεραμεικός)