Αν αναζητάτε νόστιμα γευστικά στέκια για λουκούλεια καλοκαιρινά γεύματα, σας έχουμε πέντε προτάσεις που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ατζέντα σας.

Ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία με τραπεζάκια έξω και καταλόγους που τιμούν την ελληνική κουζίνα και τις νοσταλγικές και ξεχωριστές γεύσεις της, θα μετατραπούν σίγουρα σε γευστικά σημεία αναφοράς κάθε φορά που θέλετε να το ρίξετε έξω.

Το στέκι του Ηλία

Στον πεζόδρομο που συνδέει τα Πετράλωνα με το Θησείο, Το στέκι του Ηλία λειτουργεί από το 1981 επί της Θεσσαλονίκης, ενώ δέκα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και επί της Επταχάλκου. Στην οικογενειακή ταβέρνα προσέρχονται κυρίως για τα φημισμένα παϊδάκια και το τζατζίκι της, την αρνίσια συκωταριά και τα μπιφτέκια, καθώς και τις φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Φίλεμα

Καθιερωμένη στάση στον πεζόδρομο της Ρόμβης (νο 9), για μεζεδάκια από την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Προτάσεις με βάση το κρέας (κυρίως) αλλά και πιάτα ημέρας, για τους μερακλήδες του κέντρου. Κεφτεδάκια Φίλεμα, παστουρμαδόπιτα, πικάντικο λουκάνικο, χοιρινά μπριζολάκια στις επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια, η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό) κιαι τα τραπεζάκια έξω, φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.