Με τον καιρό να μας δείχνει για τα καλά το ανοιξιάτικο πρόσωπό του, τα μεζεδοπωλεία και οι ταβέρνες με κήπους και αυλές μοιάζουν οι ιδανικότερες επιλογές για νόστιμες εξόδους.

Μεθυστικά αρώματα από γιασεμί και λεμονιές, τραπεζάκια έξω σε χαλικάκι ή πλακόστρωτο και νόστιμα μεζεδάκια που βάζουν σε πειρασμό συνθέτουν την μοναδική εμπειρία που προσφέρουν οι γευστικές προτάσεις που ακολουθούν.

Λεμονόκηπος

Σε ένα αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 σας υποδέχεται ο Λεμονόκηπος (Αγίας Τριάδας 11), το πιο φημισμένο και καθιερωμένο γευστικό στέκι στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας υπέροχος χώρος με μια ελαφρά country style αισθητική και μια σπιτίσια ζεστασιά που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις γίνεται το «σκηνικό» για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Μεζεδάκια όλων των ειδών, δροσιστικά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και κυρίως με βάση τους το κρέας γίνονται ανάρπαστα. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στον πανέμορφο… λεμονόκηπό του!

Άμα Λάχει

Η υπέροχη λουλουδένια αυλή του είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας γωνιές στην περιοχή των Εξαρχείων (Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου). Σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην Καλλιδρομίου, εκεί όπου παλιά στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, το μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει σερβίρει νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες με επιρροές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το μενού ολοκληρώνεται με μια ψαγμένη λίστα από επιλεγμένες ελληνικές μπίρες και ούζα.

Η Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τα ηνία από το 1985, διατηρώντας, ωστόσο, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου. Τα τελευταία, χρόνια, μάλιστα έχει προσθέσει και λιγοστά, μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Ο Τζίτζικας κι o Μέρμηγκας

Μία από τις πιο σύγχρονες και επιτυχημένες εκδοχές του σύγχρονου μπακάλικου- ταβέρνας, που τιμούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και ταυτόχρονα την διανθίζουν με μοντέρνες πινελιές. Στον Τζίτζικα και Μέρμηγκα στο Χαλάνδρι (Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26) εκλεκτές πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας παντρεύονται αρμονικά δημιουργώντας πιάτα που ξελογιάζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.