Πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα, βασισμένα σε τοπικές, πολλές φορές, συνταγές και πρώτες ύλες που ταξιδεύουν σε διάφορα σημεία της χώρας, παρουσιασμένα κάποιες φορές στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους με ένα σύγχρονο twist.

Ακολουθούν πέντε μοντέρνα μεζεδοπωλεία και ταβέρνες για μια έξοδο με την παρέα ή την οικογένεια που τα έχει όλα: νόστιμους μεζέδες, ωραία ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– απολαύστε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι.

Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

TranzistoRaki

Σε έναν πεζόδρομο στο κέντρο του Αμαρουσίου (Αναβρύτων 6) μεταφέρει την φιλοσοφία των ισπανικών tapas bar στα ελληνικά δεδομένα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέρνο τσιπουράδικο όπου θα δοκιμάσετε ξεχασμένες, και μη, γεύσεις της ελληνικής κουζίνας παρασκευασμένες με εκλεκτές πρώτες ύλες από διάφορα σημεία της χώρας, αναδεικνύοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές με ένα μοντέρνο twist.

Πιπεριά

Μοντέρνα ταβέρνα με φιλικό περιβάλλον και παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο Ψυχικό (Άγγελου Σικελιανού 8) που αναδεικνύεται σε προορισμό όσων επιθυμούν να δοκιμάσουν πιάτα με… προσωπικότητα και θαλασσινή… αύρα, που ανταποκρίνονται πλήρως στην value for money φιλοσοφία που επιτάσσουν οι καιροί.

Με μια δυναμική πορεία στο χρόνο, η Πιπεριά κατάφερε να εδραιωθεί και να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού για τα πιάτα που μυρίζουν Αιγαίο, έχουν ταμπεραμέντο Μεσογειακό και χαρακτηρίζονται για τις επιρροές από την Άπω Ανατολή.

Άνοιξη παρά τέταρτο

Tσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο στην Άνοιξη (Αθηνών Χαλκίδος 17) για μια κλασική βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη. Εδώ δεν υπάρχει μενού, απλά παραγγέλνετε αυτό που θα πιείτε. Οι, διαφορετικοί κάθε φορά, μεζέδες έρχονται σε γύρες των τριών πιάτων, σε ποσότητες τέτοιες που φτάνουν για να δοκιμάσουν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι σας.

Οι θαλασσινοί μεζέδες συνοδεύονται από σπιτικά τουρσάκια, πικάντικες αλοιφές, δροσερές σαλάτες, πεντανόστιμες ψητές πατάτες και πειραγμένα όσπρια και φάβες.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.