Με κοινό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω σε πλατείες, οι διευθύνσεις που ακολουθούν σας προσκαλούν για μια γευστική έξοδο.

Προτάσεις και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας έχουν την τιμητική τους, σε χώρους που ξεχωρίζουν για την φιλική ατμόσφαιρα και το προσεγμένο περιβάλλον.

Το Καλντερίμι

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το πάρκινγκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από το επιτυχημένο και πολυσυζητημένο Odori Vermuteria di Athene, αλλά και το πιο νέο Guartier d’ Athenes.

Οι πιο «ψαγμένοι», τουλάχιστον γευστικά, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν το οινομαγειρείο το Καλντερίμι, το οποίο λειτουργεί εδώ πριν από κάθε άλλο στέκι στην πλατεία. Σπιτικά φαγητά με αγνές πρώτες ύλες για όλους τους (πιστούς) θαμώνες του, με 7-10 μαγειρευτά την ημέρα, 3-4 ψάρια ημέρας, αλλά και ένα a la carte menu που συμπεριλαμβάνει κυρίως ψητά.

Γλυκύς

Βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Κυδαθηναίων (Αγγέλου Γέροντα 2) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Πλάκας. Ζεστή ατμόσφαιρα και ανεπιτήδευτο περιβάλλον, σε ένα στέκι που ταξιδεύει στο χρόνο.

Παραδοσιακός ελληνικός για τους μερακλήδες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με άλλο τρόπο. Νόστιμοι μεζέδες και ουζάκι όσο περνάει η ώρα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη γραφική πλατειούλα κάτω από τη μουριά και την κληματαριά.

Αλεξάνδρα

Ζεστό και φιλικό περιβάλλον και μια οικεία ατμόσφαιρα που θυμίζει αυτή του σπιτιού, το εστιατόριο- ταβέρνα Αλεξάνδρα «κρύβεται» στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη. Τιμά την ελληνική κουζίνα, σερβίροντας και κάποιες τοπικές συνταγές.

Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται από επιλεγμένες, ελληνικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε κολοκυθόπιτα, μελιτζάνες στο πήλινο, κεφτεδάκια με δυόσμο, λουκάνικο καπνιστό. Στα συν το ζεστό, χειροποίητο ψωμί και η ενημερωμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Λουκιδέλης

Από τα πιο ιστορικά σημεία στη Νέα Φιλαδέλφεια (Γ. Παπανδρέου 79), όταν βάλει κρύο σας υποδέχεται στο υπόγειο με τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα, ενώ καιρού επιτρέποντος βγάζει και τραπεζάκια έξω στην πλατεία (όπως τον παλιό καλό καιρό). Τα αμελέτητα θεωρούνται ο «σταρ» του καταλόγου. Σερβίρει τίμιο χύμα κρασί.

Μαγγίνας

Σε ένα αλσάκι στα Μελίσσια (Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 1) ο Μαγγίνας αποτελεί σταθερή αξία στην κρεατοφαγία από το 1948. Απλή ταβέρνα που προσφέρει τίμιο φαγητό σε λογικές τιμές και μερίδες.