Ο Joker σπάει τα ταμεία ενώ ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις, τα πρώτα βραβεία και να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πάει για… Όσκαρ.

Ο Χοακίν Φίνιξ έκανε πολλούς να αναρωτιούνται για το αν όντως πάσχει και εκείνος από κάποια ψυχική ασθένεια μιας και ο τρόπος που μπήκε στο ρόλο του Joker ήταν συναρπαστικά εντυπωσιακός.

Και μπορεί όσοι ασχολούνται με το σινεμά να γνώριζαν το τεράστιο ταλέντο του… ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αμφισβήτησαν, συγκρίνοντας τον με τον αδικοχαμένο αδελφό του Ρίβερ Φίνιξ.

Εκείνος, από την άλλη δεν θύμωσε αλλά αφιέρωσε το βραβείο του για τον Joker στον αδελφό του με ένα σύντομο άλλα άκρως συγκινητικό λόγο.

Ο Χοακίν Φίνιξ κατάφερε όχι απλά να πείσει ως Joker αλλά να ταυτιστεί τόσο έντονα που να μοιάζει με πραγματικό χαρακτήρα και όχι με φανταστικό.

Και μπορεί στην ταινία η ζωή του να ήταν σκοτεινή και κάπως συναρπαστική, ωστόσο, δεν έχει μεγάλη διαφορά από την αληθινή ζωή του διάσημου ηθοποιού.

Η ιδιαιτερότητά του ξεκινάει κατά τη διάρκεια της κύησης όταν η μητέρα του Χοακίν ένιωσε έντονους πόνους. Ο Χοακίν Φοίνιξ πιστεύει ότι τότε σχηματίστηκε το χαρακτηριστικό σημάδι στο χείλος του

Ο Χοακίν Φίνιξ γεννήθηκε… διαφορετικός

Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, ως Χοακίν Ράφαελ Μπότομ.  Οι γονείς του ήταν μέλη της αιρετικής ομάδας «Τα Παιδιά του Θεού», με αποτέλεσμα η οικογένεια να μετακινείται συχνά σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποφάσισε πως ήθελε να τον φωνάζουν Λιφ, δηλαδή φύλλο, επειδή ζήλευε τα «χίπικα και γήινα» ονόματα που είχαν τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, Ρίβερ (ποτάμι) και Ρέιν (βροχή).

Στα τέσσερά του μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να απομακρυνθούν από «Τα Παιδιά του Θεού». Μία θρησκευτική αίρεση για την οποία υπήρχαν μαρτυρίες ότι εκπόρνευε γυναίκες αλλά και παιδιά. Και αυτό γιατί για την αίρεση το σεξ μεταξύ ενηλίκου και ανηλίκου, η αιμομιξία, η μοιχεία δεν ήταν αμαρτίες εάν υπήρχε η… αγάπη.

Τότε ήταν που ο πατέρας του άλλαξε και το επίθετο, από Μπότομ σε Φοίνιξ, που παρέπεμπε στο πτηνό που καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες του και συμβολίζει ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Η καινούρια ζωή των Φοίνιξ δεν ήταν ιδανική. Για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τα πέντε αδέρφια έπαιζαν ορισμένα αυτοσχέδια θεατρικά στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Η μητέρα τους τελικά κατάφερε βρει ένα ατζέντη να τους εκπροσωπήσει και σύντομα ο Χοακίν με τον Ρίβερ ήταν μέρος της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Εμφανίστηκαν αρχικά σε παιδικές διαφημίσεις, χωρίς όμως ποτέ να προωθήσουν κρέας ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό προϊόν καθώς η διατροφή τους ήταν αυστηρά χορτοφαγική.

Στα 12, ο Χοακίν εμφανίστηκε στην πρώτη του ταινία, «SOS στο Διάστημα» και μετά στο «Δεσμοί Στοργής» δίπλα στον κωμικό Στιβ Μάρτιν. Το 1989, παράτησε την υποκριτική.

Εξοργίστηκε με το ελάχιστο ενδιαφέρον που έδειχναν οι παραγωγοί για τους ηθοποιούς της ηλικίας του (ήταν 15 χρόνων) και πήρε την απόφαση να ταξιδέψει όπου μπορούσε.

Την ίδια εποχή, οι γονείς του πήραν διαζύγιο και έτσι ο Φοίνιξ ταξίδεψε με τον πατέρα του στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Τότε ήταν που χρησιμοποίησε ξανά το γενέθλιο όνομά του.

Σε συνέντευξή του αργότερα, αποκάλυψε τον λόγο της επιλογής του. «Το φύλλο στα Ισπανικά (όχα) παραπέμπει σε σκόρδο (άχο) ή μάτι (όχο). Έτσι πάντα μπέρδευα τους ισπανόφωνους και παρουσιαζόμουν είτε ως σκόρδο είτε ως μάτι και τελικά θα τους έμενα γνωστός ως ο… βλάκας».

Ο θάνατος του Ρίβερ μπροστά του

Σε αντίθεση με τον αδερφό του, Ρίβερ, που θεωρούνταν ένας από τους ανερχόμενους και εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς, ο Χοακίν απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μέχρι το 1993, όταν ο Ρίβερ πέθανε από υπερβολική δόση έξω από το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ «Viper Room». Ο Χοακίν βρισκόταν μαζί με τον αδερφό το μοιραίο βράδυ και ήταν εκείνος που κάλεσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον Ρίβερ στο νοσοκομείο.

Περισσότερο από  ένα χρόνο, ο Φοίνιξ, έβλεπε όλα ειδησεογραφικά κανάλια κι ενημερωτικές εκπομπές να παίζουν ξανά και ξανά το ηχογραφημένο μήνυμα που ζητούσε βοήθεια από τους γιατρούς και τους παρακαλούσε να έρθουν άμεσα γιατί ο αδερφός του πεθαίνει.

Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη και έπαιξε στην ταινία του Γκας Βαν Σαντ, «Έτοιμη για Όλα», στο πλευρό της Νικόλ Κίντμαν.

Το 1997, εμφανίστηκε στην «Εποχή της Αθωότητας» με την Λιβ Τάιλερ, με την οποία είχε σύντομη ερωτική σχέση. Ακολούθησαν διάφοροι ρόλοι και συνεργασίες με καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπου ο Φοίνιξ επέλεγε συνήθως σκοτεινούς, προβληματικούς και μυστηριώδεις χαρακτήρες, μέχρι να ενσαρκώσει τον ρόλο που τον ανέδειξε σε ηθοποιό παγκοσμίου κλάσης.

Το 2000, λοιπόν, ενσάρκωσε τον παράφρονα Ρωμαίο αυτοκράτορα, Κόμοδο στον «Μονομάχο» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που κέρδισε το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας».

Ανάγκασε κοινό και κριτικούς να υποκλιθούν στην άψογη ερμηνεία του, με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για ένα ηθοποιό με «θαυμάσια ανατριχιαστική διαστροφή».

Δεν περιορίστηκε σε εύκολους και κερδοφόρους ρόλους και προκάλεσε τον εαυτό του να δοκιμάσει πολυδιάστατους χαρακτήρες, παραδίδοντας πάντα τρομερές ερμηνείες.

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχία του «Μονομάχου», πρωταγωνίστησε στην ταινία «Walk The Line», ένα φιλμ βασισμένο στη ζωή του ταλαντούχου μουσικού Τζόνι Κας και κατάφερε και πάλι να αποδείξει ότι είναι άκρως ταλαντούχος.

«Δεν χαλιναγωγώ τον εαυτό μου. Δεν είμαι ο τύπος που κάνει «κουλτούρα», ούτε ο μεγάλος υπερήρωας, αλλά είμαι όλα αυτά. Αρνούμαι να έχω κάποια συγκεκριμένη διάταξη», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη και όπως όλα δείχνουν… ο Χοακίν Φίνιξ μπορεί να είναι τα πάντα.