Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι την απονομή των 88ων Όσκαρ και όλα είναι έτοιμα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες για την μεγάλη βραδιά.

Στην ιστορία των Όσκαρ όμως υπάρχουν κάποιες στιγμές που όλοι τις θυμούνται. Μερικές από αυτές, πολύ λίγες μπορούμε να πούμε, ξεχωρίσαμε και αναφέρουμε παρακάτω.

Το μποϊκοτάζ του Μάρλον Μπράντο

oscar1

Συνήθως τα βραβεία είναι μία επιβράβευση για τους ηθοποιούς και τα δέχονται με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, όμως το 1973 ο Μάρλον Μπράντο μποϊκόταρε τα βραβεία της Ακαδημίας, όταν κέρδισε το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου για την ταινία «The Godfather». Έτσι στην τελετή απονομής δεν παραβρέθηκε ο ίδιος, αλλά έστειλε την ηθοποιό Sacheen Littlefeather και ακτιβίστρια από την οργάνωση Native American, στη θέση του. Η Littlefeather ανέβηκε στη σκηνή και αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο για λογαριασμό του Μπράντο, λόγω της «άδικης μεταχείρισης των Ινδιάνων της Αμερικής από την κινηματογραφική βιομηχανία».

«Σοκαριστική» Αντζελίνα

oscar2

«Είμαι σοκαρισμένη και είμαι τόσο ερωτευμένη με τον αδελφό μου τώρα», δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί παραλαμβάνοντας το Όσκαρ της, αφήνοντας σοκαρισμένους κι όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή, για την περίεργη αυτή δήλωση. Όλα αυτά βέβαια πριν τον Μπράντ Πιτ, όταν κέρδισε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Το Κορίτσι που άφησα πίσω», στα Όσκαρ του 2000.

Μπιόρκ ο… κύκνος

oscar3

Αξέχαστη έχει μείνει και η ενδυματολογική επιλογή της Ισλανδής τραγουδίστριας Μπιόρκ, που στα βραβεία του 2001 εμφανίστηκε ντυμένη σαν… κύκνος.

Το σύνολο σχεδιάστηκε από τον Marjan Pejoski και συνοδεύονταν από έξι αβγά στρουθοκαμήλου που η καλλιτέχνης τα απόθεσε προσεκτικά στο κόκκινο χαλί, κάνοντας τους άντρες της ασφάλειας να τρέχουν για να τα μαζέψουν.

Όταν η Χάλι και ο Ντένζελ έγραψαν ιστορία

oscar4

Σε μία χρονιά που όλοι μιλάνε για τα «λευκά» Όσκαρ και το μποϊκοτάζ που σκοπεύουν να κάνουν πολλοί μαύροι ηθοποιοί στην αποψινή τελετή, ποιος μπορεί να ξεχάσει την έκπληξη της Χάλι Μπέρι, όταν το 2002 πήρε στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο κι έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Χορός των τεράτων».

Έτσι η πρώτη μαύρη ηθοποιός ανεβαίνοντας στη σκηνή μετά βίας μπόρεσε να πει: «Αυτή η στιγμή είναι πολύ πιο μεγάλη από μένα». Τα Όσκαρ του 2002 ίσως ήταν τα πιο… αντιρατσιστικά, αφού αργότερα εκείνη τη βραδιά και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον έγινε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός, που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Ημέρες εκπαίδευσης) από το 1963 και ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που του απονεμήθηκε δεύτερο Όσκαρ, αφού είχε προηγηθεί αυτό του δεύτερου αντρικού ρόλου που είχε πάρει το 1990 για την ταινία «Γκλόρι, Η αληθινή ιστορία».

Η νίκη του Έμινεμ

oscar5

Το 2003, ο ράπερ Έμινεμ δεν παραβρέθηκε στην τελετή των Όσκαρ γιατί ήταν σίγουρος ότι το τραγούδι του «Lose Yourself», από την ταινία «8 Mile» δεν θα κερδίσει. Το τραγούδι όμως πήρε το βραβείο και ο ράπερ δεν ήταν εκεί να το παραλάβει, έτσι στη σκηνή ανέβηκε ο μουσικός Λούις Ρέστο, με τον οποίο συνέγραψε τη μουσική της ταινίας.

Τώρα περιμένουμε να δούμε τι επιφυλάσσει η αποψινή τελετή και τι θα είναι αυτό που θα μας κάνει να θυμόμαστε τα 88α Όσκαρ για πάντα.