Μπορεί εδώ και 3 εβδομάδες όλος ο κόσμος να κινείται γύρω από τα τραγικά που συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη φρίκη του πολέμου, ωστόσο υπάρχουν και οι διοργανώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο όπως η Eurovision και οι οποίες προσπαθούν να μείνουν (όσο γίνεται) ανεπηρέαστες από τις εξωτερικές συνθήκες.

Μπορεί οι Ουκρανοί να μην έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους πέρα από την επιβίωση των ίδιων και της χώρας τους, η υπόλοιπη Ευρώπη ωστόσο φαίνεται πως τους έχει πολύ ψηλά, ακόμα και για νίκη, στο φετινό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο.

Απ’ ότι φαίνεται οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την πατρίδα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Τορίνο τον προσεχή Μάιο και μάλιστα πολύ. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το γεγονός πως στα στοιχήματα των Eurofans οι Kalush Orchestra σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με το κομμάτι «Stefania».

Η ταραχώδης ουκρανική συμμετοχή

Η φετινή συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision 2022 πέρασε από σαράντα κύματα. Κι αυτό γιατί παρόλο που στον εθνικό τελικό, που διοργανώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, νικήτρια αναδείχθηκε η Alina Pash με το τραγούδι «Tini zabutykh predkiv» («στη σκιά των ξεχασμένων προγόνων»), τελικά δεν είναι αυτή που θα πάει στον διεθνή διαγωνισμό. Η Pash μπορεί να βγήκε δεύτερη στην ψηφοφορία του κοινού, κατάφερε όμως να πάρει την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή και τελικά να ανακηρυχθεί νικήτρια της διαδικασίας, παίρνοντας αρχικά το εισιτήριο για το Τορίνο.

Εκείνη τη βραδιά τα παρατράγουδα δεν έλειψαν καθώς το σύστημα televoting πρόδωσε τους διοργανωτές με τον παρουσιαστή να ανακοινώνει τη νικήτρια από… ένα χαρτί. Οι Kalush Orchestra που είχαν κερδίσει κατά κράτος στο televoting διαμαρτυρήθηκαν για αλλοίωση αποτελέσματος. Τέσσερις μέρες μετά η Pash απέσυρε την υποψηφιότητά της καθώς κατηγορήθηκε πως είχε εισέλθει στην Κριμαία από ρωσικό έδαφος το 2015 και πλαστογράφησε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα με την ομάδα της, προκειμένου να συμμετάσχει στον εθνικό τελικό.

Και κάπως έτσι οι Kalush Orchestra πέρασαν στη Eurovision 2022.

Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra

Οι τρεις άνδρες, που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των Kalush Orchestra το 2019, είναι ο ράπερ Oleh Psiuk, ο πολυοργανοπαίκτης Ihor Didenchuk και ο MC Kylymen. Μάλιστα, ο Didenchuk έχει και εμπειρία από τον θεσμό της Eurovision, μιας και πήγε και πέρυσι στο Ρότερνταμ, παίζοντας φλάουτο για το κομμάτι «Go_A». Το πρώτο album του συγκροτήματος με τίτλο HOTIN κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, με τους Ουκρανούς να το λατρεύουν.

Πρόσφατα, οι Kalush Orchestra «μεγάλωσαν», με τρεις ακόμη μουσικούς να μπαίνουν στο σχήμα. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μείγμα από χιπ χοπ με τον παραδοσιακό ήχο. Όσον αφορά το κομμάτι, με το οποίο θα πάνε τώρα στη Eurovision, σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν έχει πολιτικό στίχο.

Το «Stefania» είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.