Η αυλαία έκλεισε. Την «οριστική» και «αμετάκλητη» παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας υπέβαλε σήμερα η Μένη Λυσσαρίδου, 65 μέρες μετά την υποβολή της «πρώτης» παραίτησής της που είχε θέσει στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, χωρίς έκτοτε να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ υπέβαλε σήμερα και ο Φίλιππος Γράψας καθώς όπως υπογραμμίζει σε σχετική επιστολή «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δύναμαι πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΘΒΕ έχει τριετή θητεία και ο διορισμός των μελών του έγινε στις 7 Ιουνίου του 2013 (λήγει κανονικά τον Ιούνιο του 2016).

Αντίστοιχης διάρκειας (τριετής) είναι και η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βούρος που παραμένει στη θέση του χαρακτηρίζει «απώλεια για το ΚΘΒΕ» τις παραιτήσεις της προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. υπογραμμίζοντας πως «Ελπίζω οι παραιτήσεις τους να λειτουργήσουν αφυπνιστικά ως προς την Πολιτεία και την υποστηρικτική ή απαξιωτική σχέση που επιθυμεί αυτή να έχει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Σε δεύτερη επιστολή της προς του εργαζόμενους η παραιτηθείσα πρόεδρος «μιλά» αναλυτικά για τα χρέη, τις υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ, τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή επιχορηγήσεων, το έργο που επιτέλεσε η διοίκηση του θεάτρου στους 22 μήνες της θητείας της, ενώ ενημερώνει πως με μια «Τρίτη» επιστολή της προς τους δημάρχους και τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδος τους καλεί να στηρίζουν το ΚΘΒΕ σε ένδειξη αλληλοκατανόησης και συστράτευσης απέναντι στην “αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης”.

Στο μεταξύ και οι πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές (αυτές τις μέρες λόγω των αργιών της Μ. Εβδομάδας) αλλά και από τα τέλη του περασμένου μήνα λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων (ηθοποιών και προσωπικού) που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι σκηνές θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Απριλίου (κι όχι από την Κυριακή του Πάσχα όπως συνηθιζόταν από γενέσεως του θεάτρου) αλλά… κι αυτός ο προγραμματισμός είναι επισφαλής καθώς οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας.