Σε προάστιο της Μόσχας, τρείς μέρες αφότου έληξε η καραντίνα στη ρωσική πρωτεύουσα, επαναλειτούργησε ο πρώτος κινηματογράφος drive-in, τη στιγμή που οι κινηματογραφικές αίθουσες εξακολουθούν να είναι κλειστές λόγω κορονοϊού.

Ο drive-in κινηματογράφος «Karo κάτω από τα αστέρια» άνοιξε χθες στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου Crocus City και μπορεί να δεχθεί έως 100 αυτοκίνητα.

Οι θεατές κάνουν σχεδόν τα πάντα ανέπαφα. Πρέπει να αγοράσουν το εισιτήριο μέσω διαδικτύου, εισέρχονται στο χώρο του κινηματογράφου αφού σκανάρουν τον κωδικό που έχει το εισιτήριο, και μπορούν να παραγγείλουν on-line ποπ-κορν από το μπαρ του κινηματογράφου.

Από την άλλη, ο κινηματογράφος εξασφαλίζει ότι ο ήχος της ταινίας μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων στα αυτοκίνητα τους.

«Ο κόσμος θέλει να βγει απ το σπίτι του και να διασκεδάσει έξω. Και οι κινηματογράφοι drive-in προσφέρουν τη δυνατότητα προβολής μιας ταινίας σε μεγάλη οθόνη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των θεατών», λέει η πρόεδρος της εταιρείας Karo Όλγα Ζηνιάκοβα.

Η διαφημιστική αφίσα του drive-in , γράφει ότι αρχικά θα αρχίσουν προβολές γνωστών ταινιών όπως «Το πράσινο βιβλίο», αλλά από 1η Ιουλίου θα προβάλλεται η αμερικανική κωμωδία «My spy».

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τους κινηματογράφους drive-in και μετά την λήξη της καραντίνας καθώς πιστεύουμε ότι ο τρόπος αυτός διασκέδασης είχε άδικα υποτιμηθεί» δήλωσε η Ζηνιάκοβα.

Οι αρχές της Μόσχας λόγω κορονοϊού είχαν κλείσει στα τέλη Μαρτίου τις κινηματογραφικές αίθουσες, τα εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους διασκέδασης. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε το τέλος της καραντίνας στη Μόσχα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής πότε θα ανοίξουν και πάλι οι κινηματογραφικές αίθουσες.

Τα μεγαλύτερα δίκτυα κινηματογραφικών αιθουσών ευελπιστούν ότι οι περιορισμοί θα αρθούν έως τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), με έγγραφο της το οποίο επικαλείται το Reuters, θα απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών, να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου για τους θεατές και τους υπαλλήλους, να γίνει αναδιάταξη των καθισμάτων, να γίνεται εξαερισμός ανά δύο ώρες και τα διαλλείματα μεταξύ των προβολών να είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Karo, τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν μείωση των εισπράξεων κατά 35-40% στην περίπτωση που οι κινηματογράφοι επαναλειτουργήσουν τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι «θα χάνουμε καθημερινά 1-2 προβολές σε κάθε αίθουσα» δηλώνει η γενική διευθύντρια του δικτύου Moskino Σβετλάνα Μαξιμένκο.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή πολλές εταιρείες κινηματογραφικών αιθουσών σκέφτονται να στραφούν αυτήν την περίοδο προς του θερινούς κινηματογράφους και να τους δημιουργήσουν σε χώρους που είναι κατάλληλοι για υπαίθριες προβολές ταινιών, όπως είναι χώροι στις εγκαταστάσεις Έκθεσης Εθνικής Οικονομίας ή του κολυμβητηρίου «Tsaika».

Η εταιρεία κινηματογραφικών αιθουσών Pioner προγραμματίζει τον Ιούνιο να ξεκινήσει προβολές δωρεάν σε τοίχους κτιρίων στο κέντρο της Μόσχας. «Όλοι συμφωνούν ότι ο κόσμος επιθύμησε τον κινηματογράφο, όπως τα καφέ και τα εστιατόρια» λέει η γενική διευθύντρια του δικτύου Moskino Σβετλάνα Μαξιμένκο.