Πλούσιες στρώσεις παχύρευστης και λαχταριστής σοκολάτας καλύπτουν τάρτες, κέικ, σου, μπισκότα και ό,τι άλλο βάζει ο νους, δημιουργώντας κολασμένα γλυκά που λυγίζουν τις αντιστάσεις. Αλήθεια ποιος μπορεί να πει «όχι» σε ένα λαχταριστό cheesecake νουτέλα, μια τραγανή τάρτα με γενναία στρώση σοκολάτας bitter ή αμέτρητες μικρές σοκολατολιχουδιές σε μπουκίτσες;

Τα γλυκά στέκια που ακολουθούν βάζουν σε πειρασμό, μικρούς και μεγάλους, λάτρεις και μη της σοκολάτες, καθιστώντας τα γλυκά τους στις αγαπημένες επιλογές των απανταχού γλυκατζήδων.

Choureal

Το πρώτο tailor made προφιτερόλ της πόλης αποτελεί πια γεγονός. Η επιτυχημένη συνταγή της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας τους λάτρεις του λαχταριστού αυτού γλυκού στο Σύνταγμα (Ερμού 18 & Διομείας 2). Αφράτα σουδάκια που γεμίζονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή παγωτό και επικαλύπτονται από διάφορες σος σοκολάτας (bitter, γάλακτος, λευκή) – σύμφωνα με την προσωπική επιλογή του καθενός.

Πορτατίφ

Από τις πιο κλασικές γλυκές στάσεις στο Κολωνάκι (Σίνα 21), που παραπέμπει σε ρομαντικό, παριζιάνικο μπιστρό. Το Πορτατίφ φημίζεται για τα ολόφρεσκα, χειροποίητα γλυκά- έμπνευση του Τάσου Λύτρα και της ομάδας του. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, ο κατάλογός του διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προτάσεων που κάνει την επιλογή δύσκολη. Ανάμεσα στα γλυκά- πειρασμούς το cheesecake πραλίνα που θα σας κάνει να πάρετε και δεύτερο κομμάτι!

Pie Shop

Η πιο μοντέρνα εκδοχή της πίτας σε street food μορφή, σερβίρεται στο μικροσκοπικό The Pie Shop, επί της Βουλής (νο16), δίπλα στο Σύνταγμα. Μία μεγάλη γκάμα σε ατομικές, χειροποίητες πίτες, βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές από όλο τον κόσμο, για τους λάτρεις των γλυκών και αλμυρών δημιουργιών.

Φρεσκοψημένες και ολόφρεσκες σερβίρονται ζεστές από το πρωί. Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς, γαλατόπιτα Πορτογαλίας, αλλά και παραδοσιακές πίτες από την Τανζανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία κ.α. βάζουν σε πειρασμό καθημερινά. Στις γλυκές απολαύσεις που ξεχωρίζουν η εξαιρετική τάρτα σοκολάτας που προκαλεί… εγκεφαλικά στον ουρανίσκο!

Αριστοκρατικόν

Το διαχρονικό Αριστοκρατικόν μετακόμισε στη Στοά Μπολάνη το 2011, μεταφέροντας και όλους τους λάτρεις της σοκολάτας εδώ. Στην είσοδο του θρυλικού αυτού ζαχαροπλαστείου μπορεί να ξεφυλλίσει κανείς το άλμπουμ με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες διεθνών προσωπικοτήτων με μία από τις λαχταριστές, σοκολατένιες μπουκίτσες του στο χέρι.

Η φήμη από τα μικρά, γευστικά και άκρως απολαυστικά σοκολατάκια του κάνει το γύρο της πόλης από το 1928, όποτε και ιδρύθηκε το θρυλικό, πλέον, ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της Αθήνας. Οι μυστικές συνταγές για το κάθε σοκολατάκι αποτελούν μέρος της ιστορίας του ζαχαροπλαστείου, στο οποίο, πλέον, τα ηνία έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών.

Σοκολάτα

Λιλιπούτεια και γουστόζικη, συναντάται στη Στοά Μπολάνη τον τελευταίο χρόνο (μεταφέρθηκε εδώ από τη στοά μεταξύ των Ερμού και Αθηναΐδος) και ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των γλυκών ροφημάτων, με την εξειδίκευση που παρουσιάζει στο αντικείμενο.

Με παριζιάνικο στυλ -σε μεταφέρει κάπου στο Marais, την πανέμορφη συνοικία της μαγικής Πόλης του Φωτός- η μικροσκοπική σοκολατερί φημίζεται για τις περίφημες κουβερτούρες της βραβευμένης Valrhona που συναντώνται σε τουλάχιστον 30 διαφορετικές γεύσεις και συναρπάζουν με τα εκπληκτικά αρώματα και την γεμάτη γεύση τους. Στα συν και τα χειροποίητα, σπιτικά γλυκά με βάση τη σοκολάτα όπως η άκρως αμαρτωλή σοκολατόπιτα!

Ανδριάς

Το πιο «νέο» ιστορικό ζαχαροπλαστείο στην πόλη έχει ταυτίσει το όνομά του με το προφιτερόλ. Ο Ανδριάς (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη) λειτουργεί από το 1972 και έχει καταφέρει να κερδίσει του λάτρεις της σοκολάτας, και όχι μόνο με το γλυκό- σήμα κατατεθέν του. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές, όπως ατομικό και οικογενειακό, τούρτα, παγωτό ακόμη και τούρτα παγωτό.