Ο 60χρονος Mohammed Ben Sulayem από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ο νέος Πρόεδρος της FIA, διαδεχόμενος τον Jean Todt στη θέση του επικεφαλής του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο τελευταίος αποχωρεί από την θέση του ισχυρού άνδρα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού μετά από 12 χρόνια, καθώς συμπλήρωσε 3 θητείες και με βάση το καταστατικό της FIA δεν έχει το δικαίωμα για 4η.

Ο Ben Sulayem ήταν ο νικητής με το 61,62% στην ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση της FIA, έχοντας αντίπαλο τον Βρετανό Graham Stoker που αρχικά υποστηριζόταν από τον Todt, μέχρι που ο τελευταίος βλέποντας τις τάσεις των ψηφοφόρων άλλαξε …«γραμμή πλεύσης».

Έτσι ο πρώην ράλιμαν από το Ντουμπάι έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος πρόεδρος του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Mohammed Ben Sulayem γεννήθηκε στο Ντουμπάι στις 12 Νοεμβρίου 1961, ήταν ενεργός οδηγός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι από το 1988 (Ράλι Ακρόπολις) έως το 1995 (Ράλι Νέας Ζηλανδίας), οδηγώντας αυτοκίνητα της Toyota και της Ford σε 18 αγώνες, στους οποίους κατάφερε να συγκεντρώσει 12 βαθμούς. Έχει κατακτήσει 14 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή ράλι Μέσης Ανατολής και από το 2006 είναι Πρόεδρος του Automobile & Touring Club των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το 2008, έγινε ο πρώτος Άραβας που ονομάστηκε Αντιπρόεδρος της FIA και ο πρώτος που εξελέγη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA . Ως Αντιπρόεδρος έχει πρωτοπορήσει σε πρωτοβουλίες διδασκαλίας, έρευνας και μεταφοράς γνώσεων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ήταν ένα βασικό πρόσωπο στο σχηματισμό και τη διεξαγωγή του Grand Prix του Άμπου Ντάμπι το 2009, ενώ τον Ιούνιο του 2013, διορίστηκε πρόεδρος της νέας Task Force Ανάπτυξης Μηχανοκίνητου Αθλητισμού που συστάθηκε από τη FIA για τη δημιουργία δεκαετούς σχέδιο για την παγκόσμια ανάπτυξη του αθλήματος.

Ο Ben Sulayem σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον DC και στο Πανεπιστήμιο του Ulster στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τον Ιούλιο του 2012, ο Sulayem τιμήθηκε με τον τιμητικό τίτλο του Διδάκτωρ Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Ulster, ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στον αθλητισμό, την ηγεσία των πολιτών και την φιλανθρωπία.

Η FIA είναι η παγκόσμια αθλητική αρχή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εκπροσωπεί 100 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε σχεδόν 200 χώρες.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο για να αποφασίσει σχετικά με τους κανόνες, τους κανονισμούς, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε κάθε επίπεδο, από το καρτ έως τη Φόρμουλα1.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της FIA, τα μέλη της επιλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από εθνικούς συλλόγους αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο.