Σε πολύ κλειστό «επάγγελμα» μετατρέπει αυτό του πιλότου της Formula 1 η FIA, καθώς καθιερώνει ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης των οδηγών, που θα πρέπει να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Από το 2016 και μετά, οι πιλότοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει 40 βαθμούς σε μια περίοδο τριών ετών, με τους πόντους αυτούς να συγκεντρώνονται βάσει των συμμετοχών τους σε άλλες σειρές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και των επιδόσεών τους σε αυτές.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών και να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια στα πρωταθλήματα junior με μονοθέσια, να έχουν… δίπλωμα οδήγησης και να περάσουν ένα τεστ για τους κανονισμούς της Formula 1. Επίσης διατηρείται και το υπάρχον κριτήριο της συμπλήρωσης 300 χιλιομέτρων με ένα πρόσφατο μονοθέσιο της Formula 1.

Οι κατηγορίες junior που προσφέρουν βαθμούς, είναι κατά σειρά προτεραιότητας η FIA F2 (60 βαθμούς ο νικητής), GP2 (50), FIA F3 (40), FIA WEC (40), IndyCar (40), GP3 (30), Formula Renault 3,5 (30), Ιαπωνική Super Formula (20), εθνικά-αναγνωρισμένα από τη FIA-πρωταθλήματα (10), εθνικά πρωταθλήματα F3 (10) και Formula Renault (5).

Σημειώνεται πως αν το νέο σύστημα ήταν σε εφαρμογή από το 2015, ο νέος πιλότος της Toro Rosso, Μαξ Φερστάπεν, δεν θα είχε δικαίωμα να τρέξει στο νέο πρωτάθλημα της Formula 1 λόγω μικρής βαθμολογίας, αλλά και ηλικίας, αφού είναι 17 ετών ακόμη.

Πηγή: sport-fm.gr