Μια νέα και πολύ μελωδική αυτή τη φορά έκπληξη περιμένει του φίλους του ηλεκτρικού Fiat 500. Πρόκειται για την πρωτότυπη προσέγγιση που αφορά στη λειτουργία του συστήματος AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems). Το σύστημα AVAS είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ουσιαστικά αποτελεί μια τεχνητή ηχητική προειδοποίηση προς τους πεζούς, ώστε να αντιληφθούν την αθόρυβη κίνηση ενός οχήματος χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Oι περισσότεροι κατασκευαστές στη σύνθεση του AVAS επέλεξαν τεχνητούς θορύβους χωρίς κάποια ιδιαίτερη μελωδία, όμως η Fiat αντί για έναν απλό θόρυβο, επέλεξε το σύστημα AVAS του ηλεκτρικού 500 να «παίζει» το μουσικό θέμα που συνέθεσε ο Nino Rota για την ταινία Amarcord του Fellini.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για ένα αυτοκίνητο που δίνει τόσες πολλές λύσεις εξατομίκευσης στους χρήστες του και θα μπορούσε να δίνει και την δυνατότητα επιλογής για τις νότες που θα «παίζει» το σύστημα AVAS. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοχοι του νέου ηλεκτρικού 500 θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την Ελληνική μελωδία της προτίμησής τους από αγαπημένα σύγχρονα, αλλά και παλαιότερα τραγούδια. Ήδη έχει προχωρήσει η συνεργασία με τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία «ΛΥΚΟΜΙΦΩΝ», ενώ δεν απέχουμε μακριά από την ημέρα που τα ηλεκτρικά 500 θα κάνουν «μουσικές κόντρες» εκπέμποντας μέσω του AVAS τα αγαπημένα τραγούδια των οδηγών τους.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση θα επιφέρει και τη μετονομασία του συστήματος από «AVAS» σε «ΗAVAS» θέλοντας να τονίσει τη δυνατότητα επιλογής της μουσικής. Για λόγους ασφάλειας και τήρησης της νομοθεσίας η ένταση του ΗAVAS δεν θα μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποκλειστούν (λόγω περιεχομένου) κάποια τραγούδια, όπως τα «Οδηγώ και σε σκέφτομαι», «Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά» και «Δεν το ξανακάνω σε Autobianchi».

Νίκος Τσάδαρης