Η Volvo θέτει όριο ταχύτητας τα 180 χλμ/ώρα

Τι είναι το Care Key που μπορεί να θέσει επιπλέον περιορισμούς


AUTO
15:58
23/05/2020
Η Volvo θέτει όριο ταχύτητας τα 180 χλμ/ώρα
8
loading

Κάθε νέο αυτοκίνητο της Volvo διαθέτει πλέον ανώτατο όριο ταχύτητας στα 180 χλμ/ώρα, καθώς η μάρκα υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε το προηγούμενο έτος για το λανσάρισμα σχετικού περιορισμού που υπερβαίνει τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, ώστε να βοηθήσει να κλείσει το κενό που απομένει έως τον μηδενισμό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από οδικά ατυχήματα.

Εκτός από το ανώτατο όριο ταχύτητας, κάθε αυτοκίνητο της Volvo στο εξής θα παραδίδεται με ένα Care Key, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να θέτουν επιπλέον περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου, για παράδειγμα, όταν το παραχωρούν σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους ή σε νεότερους και άπειρους οδηγούς.

Τόσο το όριο των 180 χλμ όσο και το Care Key στέλνουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας, υπογραμμίζοντας την ηγετική θέση της εταιρίας παγκοσμίως στον τομέα της ασφάλειας. Και τα δύο χαρακτηριστικά υποδεικνύουν τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να παρέμβουν ενεργά και υπεύθυνα, ώστε με τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς να επιτευχθούν μηδενικές απώλειες ζωής στο δρόμο.

Το ανώτατο όριο ταχύτητας προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε, με ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητούν το δικαίωμα των κατασκευαστών αυτοκινήτων να επιβάλουν τέτοιους περιορισμούς μέσω της διαθέσιμης τεχνολογίας. Ωστόσο, η σουηδική εταιρία πιστεύει ότι, έχει υποχρέωση να συνεχίσει την παράδοση όσον αφορά τη συζήτηση για το δικαίωμα και την υποχρέωση των κατασκευαστών αυτοκινήτων να αναλαμβάνουν δράση που εντέλει σώζει ζωές, έστω και αν αυτό σημαίνει τη δυνητική απώλεια ορισμένων πελατών.

Το πρόβλημα με την υπερβολική ταχύτητα είναι ότι, μετά την υπέρβαση συγκεκριμένων ορίων, η in-car τεχνολογία ασφαλείας και οι έξυπνες υποδομές δεν επαρκούν πλέον για να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί και απώλειες ζωής σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν θέσει όρια ταχύτητας. Ωστόσο, η υπέρβαση των ορίων είναι συχνή και αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτων στο δρόμο. Εκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν να λαμβάνουν πρόστιμα ταχύτητας κάθε χρόνο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι, οι άνθρωποι έχουν συνήθως περιορισμένη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την υπερβολική ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι συχνά οδηγούν υπερβολικά γρήγορα και αποτυγχάνουν να προσαρμόσουν αποτελεσματικά την ταχύτητά τους στις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και η απόσπαση προσοχής αποτελούν δύο ακόμη βασικές πηγές ανησυχίας όσον αφορά την οδική ασφάλεια και αντιπροσωπεύουν το κενό που απομένει έως την εκπλήρωση του οράματος της Volvo για ένα μέλλον με μηδενικές απώλειες ζωής και σοβαρούς τραυματισμούς στο δρόμο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις τρεις αυτές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τις προτάσεις ασφαλείας που εξελίσσει, η σουηδική εταιρεία αναλαμβάνει δράση προγραμματίζοντας το λανσάρισμα ακόμη περισσότερων στοιχείων ασφαλείας στα μελλοντικά της μοντέλα.

Νίκος Τσάδαρης

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar σπκ

  40 εντός πόλης και 100 εκτός

 2. avatar LADA

  ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΛΛΑ Κ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΠΧ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΕΝΑ VOLVO; Κ ΑΠΑΝΤΩ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΜΟΝΟ ΤΟ 2% ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ Κ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΧ ΑΕΡΟΣΑΚΟΣ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΤΑΜΠΛΟ 6700 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ Μ ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΟ ΑΡΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΧΩΡΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

  1. avatar Giorgis

   Αν επιβάλλουν τα 30 χλμ. σε πόλεις και τα 70 σε εθνικές θα δεις ότι μια χαρά έχουν να κάνουν με ταχύτητα οι θάνατοι. Θα μου πεις, θα το δεχτεί αυτό κοινωνία; Όχι, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της κοινωνίας. Η τεχνολογία μέχρι εκεί μπορεί να σου διασφαλίσει ότι δεν θα πεθάνουν άνθρωποι. Ένα αμάξι με δεκαπλάσια τιμή θα σε σώσει σε 5-10 χλμ./ώρα παραπάνω. Από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει σωτηρία. Η εκθετική αύξηση της κινητικής ενέργειας σε σχέση με την ταχύτητα είναι αδυσώπητη. Επομένως οι όποιες αποφάσεις βαρύνουν τις κοινωνίες.

 3. avatar Αλέκος Α.

  Ακόμα ένα μεγάλο μπράβο , θά σάς ευχαριστούσα προσωπικά αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα λόγω οικονομικής δυσπραγίας νά Πάρο τέτοιο εργαλείο, πάντως πάντα προτοπωροι.

 4. avatar Αποτυχία

  Πολύ λίγα τα 180 αφού μάλιστα δεν είναι και πραγματικά αυτά του κοντέρ.

 5. avatar Αν τεθεί οριο πχ τα 180

  ή στο μελλον οτι επιτρέπει ο δρόμος, ποιος ο λογος να πάρω πχ volvo ή ενα bmw μια Mercedes και οχι ενα αυτοκίνητο που ετσι και αλλιώς δεν τα φτάνει αυτα τα χλμ και ειναι και χιλιαδες ευρω φτηνότερο σε ολα του, και σερβις και αγορά και απόσβεση

  1. avatar Tp52

   Άμα τρακαρεις θα καταλάβεις τον λόγο....

  2. avatar Giorgis

   Μα για την άνεση και το prestige. Κανονικά όμως το όριο πρέπει να τηρείται. Σε άλλες χώρες που υπάρχει αστυνομία δεν τολμάνε να το ξεπεράσουν όσα κι αν πιάνει το αυτοκίνητο. Οπότε οι βιομηχανίες δεν θα πάθουν καμία ζημιά αν μερικοί Έλληνες δεν τα πάρουν λόγω περιοριστή ταχύτητας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει