Τα αποτελέσματα των crash test για τέσσερα νέα μοντέλα έδωσε στη δημοσιότητα ο EuroNCAP, με τα νέα Renault Captur και Chevrolet Trax να αποσπούν 5 αστέρια.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης (crash tests) 4 νέων μοντέλων.

Πρόκειται για τα νέα Chevrolet Trax, Dacia Sandero, Renault Captur και Nissan Evalia. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του εν λόγω οργανισμού, τα νέα Chevrolet Trax και Renault Captur απέσπασαν 5 αστέρια.

Renault Captur: 5 αστέρια

Προστασία ενηλίκων 88%
Προστασία παιδιών 79%
Προστασία πεζών 61%
Συστήματα ασφαλείας 81%

Το νέο compact crossover της γαλλικής εταιρείας έλαβε 5 αστέρια στην πρόσφατη αξιολόγηση του EuroNCAP, με τον τομέα της προστασίας ενηλίκων να λαμβάνει ποσοστό 88%.

Chevrolet Trax: 5 αστέρια

Προστασία ενηλίκων 94%
Προστασία παιδιών 85%
Προστασία πεζών 64%
Συστήματα ασφαλείας 81%

Ο EuroNCAP διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα του Chevrolet Trax, στηρίζονται στην πρόσφατη δοκιμή πρόσκρουσης του Opel Mokka, στο οποίο και βασίζεται το συγκεκριμένο μοντέλο.

Dacia Sandero: 4 αστέρια

Προστασία ενηλίκων 80%
Προστασία παιδιών 79%
Προστασία πεζών 57%
Συστήματα ασφαλείας 55%

Nissan Evalia: 3 αστέρια

Προστασία ενηλίκων 68%
Προστασία παιδιών 81%
Προστασία πεζών 67%
Συστήματα ασφαλείας 55%

Οι αξιολογήσεις του EuroNCAP

Aπό τον Φεβρουάριο του 2009, ο EuroNCAP εφαρμόζει τις νέες δοκιμές ασφάλειας στα αυτοκίνητα, με πιο αυστηρά κριτήρια.

Παράλληλα, εντάχθηκαν νέοι τομείς αξιολόγησης, όπως αυτή των συστημάτων ασφαλείας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε των υπολοίπων, ενώ εντάχθηκαν και άλλες μετρήσεις, όπως αυτή του αυχένα.

Στον τομέα της αξιολόγησης, η διάκριση με βάση τα γνωστά αστέρια του θεσμού βασίζεται από το 2009 και μετά σε ένα συνολικό σκορ, που συνδυάζει κατά 50% τα αποτελέσματα από τα crash tests των ενηλίκων, κατά 20% των παιδιών, κατά 20% των πεζών και κατά 10%, από τη διαθεσιμότητα των συστημάτων ασφαλείας.

Όποιο μοντέλο λάβει συνολικά το 70% της ανώτερης βαθμολογίας, τότε λαμβάνει τα 5 αστέρια.

Πηγή: autotriti.gr