Μηχανικοί της BMW δημιουργούν μία πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για χρήση mobile ιντερνετικών εφαρμογών σε διαφορετικές συσκευές, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος.

Στη σημερινή, σύγχρονη κοινωνία ένας κόσμος χωρίς κοινωνικά δίκτυα μοιάζει σχεδόν αδιανόητος, ενώ η χρήση εφαρμογών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού τρόπου ζωής μας. Οι σύγχρονες συσκευές επιτρέπουν τη χρήση υπηρεσιών του διαδικτύου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για smartphone, PC, τηλεοράσεις ή μία κεντρική μονάδα αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι συσκευές αυτές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για ανταλλαγή πληροφοριών. Και εκεί ακριβώς έρχεται το project webinos το οποίο με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στόχο έχει τη δημιουργία και τυποποίηση μιας πλατφόρμας εφαρμογών ανοικτού κώδικα για απεριόριστη και συνδυασμένη χρήση ετερογενών συσκευών CE. Τριάντα εταίροι από τις βιομηχανίες αυτοκινήτου, IT και τηλεπικοινωνιών, καθώς και αρκετά ερευνητικά ινστιτούτα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο.

Το ερευνητικό project, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος Πλαισίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Ένα αρχικό πρωτότυπο για εφαρμογή σε αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην έκθεση ΙΤ Communication World στο Μόναχο 9–10 Οκτωβρίου 2012.

Για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, το webinos βασίζεται στη φιλοσοφία προσωπικών ζωνών. Μία προσωπική ζώνη περιλαμβάνει όλες τις συσκευές ενός χρήστη με επίκεντρο ένα προσωπικό κόμβο που λειτουργεί σαν ένα είδος ανταλλαγής τηλεφωνικών δεδομένων. Ο κόμβος γνωρίζει τις ατομικές συσκευές, ποιες εφαρμογές εγκαθίστανται σε ποια συσκευή και ποιες υπηρεσίες υποστηρίζουν. Οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν και να προσαρμόσουν την προσωπική τους ζώνη σε ένα ειδικό website. Ειδικές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας διασφαλίζουν ότι εφαρμογές μπορούν να κάνουν χρήση μόνο των δεδομένων και υπηρεσιών που έχουν ενεργοποιηθεί.

Το πρώτο πρωτότυπο σύστημα για χρήση σε αυτοκίνητο παρουσιάζει υπολογιστή βασισμένο σε browser και δικτυωμένο προγραμματισμό ταξιδιού. Στο ερευνητικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Επικοινωνιών, o υπολογιστής απεικονίζει μέσω browser με HTML5 και τις webinos προσθήκες (add-ons). Με τις νέες διαπαφές του webinos, η λειτουργία Ελέγχου Απόστασης Παρκαρίσματος (Park Distance Control) απεικονίζεται και μέσω του browser.

Οι χρήστες διαχειρίζονται τα προσωπικά τους σημεία ενδιαφέροντας σε ένα ταξίδι με τη βοήθεια των διαδικτυακών εφαρμογών webinos travel. Το ταξίδι μπορεί να προγραμματίζεται στο Smartphone, την ταμπλέτα ή το PC. Την ημέρα αναχώρησης, τα προγραμματισμένα σημεία για στάσεις μπορούν να επιλέγονται στο όχημα ή να αποστέλλονται απευθείας από το Smartphone στο σύστημα πλοήγησης σαν προορισμός. Αν η οδήγηση μέχρι τον προορισμό είναι αδύνατη, τότε αυτός θα μεταδίδεται στην ιντερνετική εφαρμογή του κινητού για πλοήγηση του τελευταίου χιλιομέτρου με τα πόδια.

Πηγή: Autotriti.gr