Στην απόρριψη της εισαγωγής μιας γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των ντιζελοκίνητων οχημάτων στις πόλεις, θα προχωρήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως τόνισε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Τασσόμαστε κατά των πανεθνικών απαγορεύσεων», είπε η κ. Μέρκελ, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές του κυβερνητικού προγράμματός της στην Μπούντεσταγκ. Αντιθέτως, ζήτησε να προωθηθούν εξατομικευμένες λύσεις για να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων στις πόλεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επανορθώσουν για τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενη στους δασμούς που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα, εφόσον χρειαστεί.

«Θεωρούμε αυτούς τους δασμούς αθέμιτους», επισήμανε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο πως ο απομονωτισμός τελικά θα αποδειχθεί επιζήμιος για όλους. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με τις ΗΠΑ για θέματα εμπορίου.