Η Nissan αποκάλυψε το νέο Leaf στην Ευρώπη, την επόμενη γενιά του αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων παγκοσμίως. Ενσωματώνοντας το όραμα Intelligent Mobility της φίρμας, το νέο μοντέλο έχει επαναπροσδιοριστεί για να προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια κίνησης, δυναμικό σχεδιασμό, προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, αλλά και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

Το νέο Leaf προσφέρει βελτιωμένη εμβέλεια  378 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση, επιτρέποντας στον οδηγό του  να απολαμβάνει μεγαλύτερες διαδρομές, διασυνδεδεμένες με το εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο γρήγορης φόρτισης CHAdeMO. Εν τω μεταξύ, το νέο e-powertrain προσφέρει  110kW ισχύ εξόδου και 320Nm ροπής, βελτιώνοντας την επιτάχυνση και την εμπειρία του οδηγού.

Το νέο Leaf είναι εφοδιασμένο με ευφυή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου συστήματος υποστήριξης του οδηγού ProPilot για μια πιο άνετη οδήγηση. Το ProPilot χρησιμοποιεί το τιμόνι, την πέδηση και την επιτάχυνση για να υποστηρίξει  τον οδηγό κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, σε συνθήκες βεβαρυμμένης κυκλοφορίας, όπως και στον αυτοκινητόδρομο. Σε χαμηλές ταχύτητες, επιτρέπει στο ηλεκτρικό όχημα  να επιβραδύνει αυτόνομα και να ακινητοποιηθεί εκεί που  σταματά η κυκλοφοριακή ροή.  Εφόσον η ροή επανέλθει, θα αρχίσει να ακολουθεί το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το ProPilot Park για πλήρως αυτόνομη διαδικασία στάθμευσης.

Επιπλέον, η επαναστατική τεχνολογία e-Pedal αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούν, αφήνοντάς τους να ξεκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν αλλά και  να σταματήσουν, απλά αυξάνοντας ή μειώνοντας την πίεση που ασκείται στο πεντάλ του γκαζιού. Όταν το πεντάλ του γκαζιού είναι πλήρως απελευθερωμένο, τα φρένα  ενεργοποιούνται αυτόματα, φέρνοντας το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση, χρησιμοποιώντας την ενέργεια της πέδησης για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφόρες  και κατηφόρες, μέχρι να πιεστεί ξανά το πεντάλ του γκαζιού. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός απαλλάσσεται από το στρες  όπως πότε άλλοτε.

nissan3 nissan4

Στην πραγματικότητα, το νέο Leaf είναι κάτι  πολύ περισσότερο από ένα 100% ηλεκτροκίνητο όχημα. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα ισχύος με μοναδική αμφίδρομη φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δώσει πίσω ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον κόσμο γύρω του, συνδεδεμένο με σπίτια και γραφεία. Μπορεί ακόμη και να επιστρέψει τυχόν επιπλέον ενέργεια για να συμπληρώσει και να σταθεροποιήσει το τοπικό ενεργειακό πλέγμα,  χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία Οχήματος προς Πλέγμα (Vehicle to Grid) της Nissan.

Εξωτερικά, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο, διαθέτει  κομψό προφίλ, δυναμική εμφάνιση και εξαιρετική αεροδυναμική, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους  αγοραστές. Οποιοσδήποτε είναι εξοικειωμένος με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της μάρκας, θα αναγνωρίσει τα φώτα   σχήματος μπούμερανγκ, τη ροή V-motion στο μπροστινό μέρος, τη μάσκα με το φινίρισμα σε καθαρό μπλε χρώμα και το μπλε καλούπι του πίσω προφυλακτήρα.

Το εντελώς ανασχεδιασμένο εσωτερικό, με οδηγοκεντρική φιλοσοφία συνδυάζει την έξυπνη χρήση του χώρου με την βέλτιστη λειτουργικότητα. Ένα μπροστινό πάνελ, με τη μορφή «πτερυγίου» και η «ζωντανή» μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα και μια καθαρή αίσθηση ποιότητας. Εν τω μεταξύ, η νέα οθόνη TFT 7 ιντσών, απεικονίζει  βασικά χαρακτηριστικά, όπως την τεχνολογία Safety Shield, τον μετρητή ισχύος, καθώς  και τις πληροφορίες από τα συστήματα ήχου και πλοήγησης. Τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto έχουν επίσης ενσωματωθεί για βελτιωμένη συνδεσιμότητα  (διαθεσιμότητα, ανάλογα με την αγορά).

Για να γιορτάσει την ευρωπαϊκή αποκάλυψη της νέας 2ης γενιάς  του Leaf, η Nissan θα διαθέσει μια μοναδική έκδοση του μοντέλου. Συγκεκριμένα, με την νέα έκδοση 2.ZERO, το νέο Leaf θα είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη,  πλήρως εξοπλισμένο με την τεχνολογία ProPilot. Τα πρώτα αυτοκίνητα θα διατεθούν στις αρχές του 2018, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξωτερικό
Συνολικό μήκος (mm) 4,480
Συνολικό πλάτος (mm) 1,790
Συνολικό ύψος (mm) 1,540
Μεταξόνιο (mm) 2,700
Μετατρόχιο εμπρός/πίσω (mm) 1,530-1,540/1,545-1,555
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος (mm) 150
Συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) 0.28
Ελαστικά 205/55R16 or 215/50R17
Χώρος αποσκευών (VDA) 435 L

 

Μπαταρία
Τύπος Li-ion
Χωρητικότητα 40 kWh

 

Ηλεκτροκινητήρας
Τύπος EM57
Μέγιστη ισχύς 110 kW (150 ps)/3283~9795 rpm
Μέγιστη ροπή 320 N・m (32.6 kgf・m)/0~3283 rpm

 

Επιδόσεις
Εμβέλεια κίνησης  378km  NEDC
Χρόνος φόρτισης (κανονική φόρτιση) 16 ώρες (3 kW) – οικιακό δίκτυο
8 ώρες (6 kW) 
Χρόνος φόρτισης από ειδοποίηση μέχρι το 80% (γρήγορη φόρτιση) 40 λεπτά (50kw)

nissan nissan2

Εξοπλισμός Leaf 2.ZERO

Εξωτερικό:

Ζάντες αλουμινίου 17 ”

Φιμέ κρύσταλλα

Ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι καθρέπτες, στο χρώμα του αμαξώματος

Κολώνες B μαύρου γυαλιστερού χρώματος

Εμπρός φώτα ομίχλης

Προβολείς αλογόνου με LED DTRL και χειροκίνητο σύστημα ισοστάθμισης (διαθεσιμότητα ανάλογα με την αγορά)

Υποβοήθηση μεγάλης σκάλας

Χρωμιομένες χειρολαβές θυρών

Θύρα φόρτισης με φωτισμό

Εσωτερικό:

7 “οθόνη TFT & αναλογικό ταχύμετρο

Καθίσματα: Ανακυκλώσιμο ύφασμα (διαθεσιμότητα ανάλογα με την αγορά)

Δερμάτινο τιμόνι με ραφές

Τεχνικά τροποποιημένη επένδυση κονσόλας

Τσέπες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων

Καθίσματα επιβατών χειροκίνητα (Θέση + Ανάκλιση)

Πίσω πτυσσόμενα καθίσματα (60/40)

Μπροστινό κεντρικό υποβραχιόνιο

Άνεση & Ασφάλεια:

e-pedal

i-Key & PES (Μπουτόν εκκίνησης)

Ηλεκτρικό χειρόφρενο

Καθρέπτης οπίσθιας προβολής (με αυτόματη σκίαση)

Αυτόματο κλιματισμός

Αυτόματος αισθητήρας φωτός & βροχής + Follow-me-home φωτισμός  + Αυτόματος φωτισμός κινδύνου

Μπροστά και πίσω ηλεκτρικά παράθυρα

Σκίαστρα με φωτισμό

Ρυθμιζόμενο με κλίση τιμόνι

Υποδοχή 12V (x1) + Υποδοχή USB (x1)

Ήχος & Τεχνολογία:

NissanConnect EV 7 “(NAVI + DAB + IPOD_CON + BTSA + VR (SIRI PH_2) + S-PHONE_CON (ANDROID + CARPLAY)

Intelligent Around View Monitorμε ανίχνευση κινούμενου αντικειμένου, Intelligent Driver alertness (Ευφυής εγρήγορση οδηγού)

Αισθητήρες στάθμευσης (εμπρός και πίσω)

6 ηχεία

ProPilot

Έξυπνο cruise control

Αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας

Ασφάλεια:

ABS + EBD + Brake Assist + Hill Start Assist

6 αερόσακοι (μπροστά, πλαϊνοί, κουρτίνας)

ISOFIX

Intelligent trace control

Intelligent Emergency Braking με αναγνώριση πεζών

Lane Departure Warning / Intervention

Cross Traffic Alert

Blind Spot Warning

 

Νίκος Τσάδαρης