Στην εκδοχή του κινεζικού παράγοντα στρέφονται οι γαλλικές μυστικές στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας που πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Figaro». Αναφέρει πως η Renault υποψιάζεται κινεζικό παράγοντα, σύμφωνα με αρκετές εσωτερικές πηγές της, ενώ και πληροφορίες της ίδιας της εφημερίδας δείχνουν πως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν έρευνα που στρέφεται επίσης στην εκδοχή του κινεζικού παράγοντα.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «οικονομικό πόλεμο» αυτή την υπόθεση κατασκοπείας που είχε στόχο σημαντικά σχέδια κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Renault απέπεμψε τη Δευτέρα τρία ηγετικά στελέχη της που θεωρεί ύποπτα ότι προκάλεσαν τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στο εξωτερικό. Ο όμιλος αιτιολόγησε την έκτακτη αυτή απόφασή υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να προστατεύσει, χωρίς να περιμένει, τους στρατηγικούς μετόχους, διανοούμενους και τεχνολόγους της εταιρίας μας».

Η αυτοκινητοβιομηχανία και ο ιαπωνικός εταίρος της, η Nissan, έχουν επενδύσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι δύο κολοσσοί φιλοδοξούν να έχουν την πρωτιά παγκοσμίως στον τομέα αυτό, τον οποίο άρχισαν να ερευνούν πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές τους.

Η Renault θα διαθέσει στην αγορά στα μέσα του έτους δύο μοντέλα ηλεκτρικού τύπου, το Fluence και το Kangoo Express, ενώ προγραμματίζει την κυκλοφορία έως τα μέσα του 2012 δύο άλλων μοντέλων, των μικρών αυτοκινήτων Twizy και Zoe.