Η Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί καταδικάστηκε σε θάνατο το 2006 για τη δολοφονία του συζύγου της και σε θάνατο δια λιθοβολισμού όταν κρίθηκε ένοχη μοιχείας. Η πρώτη ποινή μετατράπηκε σε κάθειρξη 10 ετών μετά από έφεση το 2007. Ομως η δεύτερη επιβεβαιώθηκε από άλλο εφετείο την ίδια χρονιά.

H Ιρανή Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί, σήμερα δήλωσε σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου στην πόλη Ταμπρίζ: «είπα τον Σαζάντ (τον γιο της) να μηνύσει αυτούς που σπίλωσαν το όνομά μου, εμένα και τη χώρα μου».

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε δυο Γερμανούς δημοσιογράφους, όπως και τον Μοχάμαντ Μοσταφαεΐ και τη Μίνα Αχαντί της Διεθνούς Επιτροπής κατά του λιθοβολισμού που εδρεύει στο Βερολίνο, καθώς και το συνένοχό της στη δολοφονία του συζύγου της Ισα Ταχερί.

Ακόμη πρόσθεσε ότι οι μηνύσεις στον Μοσταφαεΐ και την Αχαντί γίνονται διότι οι συγκεκριμένοι χρησιμοποίησαν την υπόθεση της για δικούς τους σκοπούς. Επίσης θα μηνύσει το δικηγόρο της, Κιάν, γιατί του συνεστήθη να «δημιουργήσει μια πολεμική», όπως και τον πρώην εραστή της Ισα Μαχερί και τόνισε ότι έχει λόγους για να τους μηνύσει.

Η Μοχαμαντί Αστριανί συνάντησε τους δημοσιογράφους κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα σε οίκημα που ανήκει στις δικαστικές αρχές στο Ταμπρίζ και εμφανίστηκε δίπλα στον γιο της ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα στους ξένους δημοσιογράφους.

Οι δύο Γερμανοί, δημοσιογράφοι για την εφημερίδα Bild am Sonntag του ομίλου Τύπου Αξελ Σπρίνγκερ, συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου στην περιοχή Ταμπρίζ, ενώ έπαιρναν συνέντευξη από τον γιο της Αστιανί και τον δικηγόρο της Τζαβίντ Χουτάν Κιάν. Οι ιρανικές αρχές προσάπτουν στους Γερμανούς ότι εισήλθαν στη χώρα ως τουρίστες και όχι ως δημοσιογράφοι.

Η 43χρονη Ιρανή που είναι φυλακισμένη από το 2006 δήλωσε: «Ήρθα εδώ μπροστά στις κάμερες με τη θέλησή μου για να μιλήσω στον κόσμο.Θέλω να μιλήσω γιατί πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση αυτή και είπαν ότι υπέστην βασανιστήρια, κάτι που είναι ψέμα.

«Ήρθα εδώ μπροστά στις κάμερες με τη θέλησή μου για να μιλήσω στον κόσμο», είπε η 43χρονη Ιρανή που είναι φυλακισμένη από το 2006 και σε αντίθεση με τον γιο της, που ζητά να απονεμηθεί χάρη στη μητέρα του, αυτή δεν έχει ζητήσει χάρη. Αφήστε την υπόθεσή μου. Γιατί σπιλώνετε το όνομά μου;».

Θυμίζουμε ότι η 43χρονη δεν έχει ζητήσει να της απονεμηθεί χάρη, σε αντίθεση με το γιο της που έχει ζητήσει να μην εκτελεστεί η μητέρα του, αν και την θεωρεί υπεύθυνη για την δολοφονία του πατέρα του.