Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν τα πρώτα πυρηνικά στη Λευκορωσία, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι διασφαλίζουν την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, σε περίπτωση που απειληθεί από δυνάμεις του εξωτερικού.

«Το συζητούσαμε με τον πρόεδρο Λουκασένκο… συζητούσαμε τότε ότι μέρη αυτών των όπλων θα πρέπει να μεταφερθούν στη Λευκορωσία και αυτό έχει ήδη γίνει. Θα έχουν μεταφερθεί εκεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και (μέχρι) τέλος του χρόνου όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό είναι ένα αποτρεπτικό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάσθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια μας με την ευρύτερη έννοια του όρου και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά εμείς… δεν έχουμε τέτοια ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)», δήλωσε ο Πούτιν και τόνισε ότι αρνήθηκε να ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα, ρωτώντας τον παρουσιαστή της συνεδρίασης: «Θέλετε να τρομάξω όλο τον κόσμο; Όχι, δεν το θέλω.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reutes, ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να καταστρέψει τμήματα του κεντρικού Κιέβου αλλά έχει επιλέξει να μην το κάνει για διάφορους λόγους. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους λόγους.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων σε ξένο έδαφος είναι το πρώτο της Ρωσίας από το 1991. Το Κρεμλίνο υπερασπίστηκε την απόφαση λέγοντας ότι προκαλείται από τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία.