Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» λόγω της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε πως η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο ισοδυναμεί με «ακήρυχτο πόλεμο» κατά της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως «αιώνιο εχθρό» της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να «προβάλλει στρατιωτική ισχύ πέραν των δικών της συνόρων», για να αντισταθεί στην εισβολή του Πούτιν. Η εν λόγω δήλωση σχετίζεται με την επίθεση drones που δέχθηκε η Μόσχα, για την οποία ωστόσο επίσημα οι ουκρανικές αρχές έχουν αρνηθεί ότι είχαν ανάμειξη.

Απαντώντας στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Μεντβέντεφ είπε: «Οι ανόητοι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, του αιώνιου εχθρού μας, θα πρέπει να θυμούνται ότι στο πλαίσιο του παγκοσμίως αποδεκτού διεθνούς δικαίου που ρυθμίζει τον σύγχρονο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Χάγης και της Γενεύης με τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους, το κράτος τους μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως σε πόλεμο».

«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργεί ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντάς της στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή εξοπλισμού και ειδικών, δηλαδή διεξάγει ντε φάκτο έναν ακήρυκτο πόλεμο σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε. «Συνεπώς, όποιος από τους δημόσιους αξιωματούχους του (είτε στρατιωτικός είτε πολιτικός διευκολύνει τον πόλεμο) μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος στρατιωτικός στόχος».