Ο Κινέζος απεσταλμένος στην Ευρώπη, Λι Χούι, επισκέφθηκε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ανέφερε ότι η πρόταση της Κίνας για ειρήνη στην Ουκρανία, είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα η Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που προσάρτησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Λι Χούι επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Εκεί, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί.

Εντούτοις, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν αρνητικοί και αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων», είπε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος και τόνισε πως «η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία».

«Πιθανώς δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης.