Ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι είχε προσπαθήσει να εκβιάσει την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ να θέσει τον εξοπλισμό που διέθετε για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στη διάθεσή του ώστε να καταγράφονται οι κινήσεις πολιτικών του αντιπάλων τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε η Ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Μαρτινέλι – μεγιστάνας ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας της Νότιας Αμερικής το 2009 – είχε στείλει  μήνυμα στην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά που ανέφερε «χρειάζομαι βοήθεια για την υποκλοπή τηλεφώνων»!

Όταν η πρέσβειρα αρνήθηκε ο Μαρτινέλι διαμαρτυρήθηκε ότι ήταν πολύ… προσκολλημένη στο νόμο και την απείλησε ότι θα σταματούσε τη συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στον Παναμά εάν δεν του δινόταν βοήθεια όσον αφορά τις υποκλοπές.

Ο Μαρτινέλι σε δηλώσεις του χθες Σάββατο είπε ότι το τηλεγράφημα αποτελεί προϊόν «παρεξήγησης» και διέψευσε ότι ζήτησε να υποκλέπτονται και να καταγράφονται τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών.