Αντιδράσεις στη Βουλγαρία προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου Wikileaks, σύμφωνα με τις οποίες, έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες και στελέχη μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Wikileaks, η συντάκτρια του κειμένου, αμερικανίδα διπλωμάτης, Σούζαν Σάτον υπογραμμίζει στη σχετική της έκθεση ότι, «ύστερα από την κατάρρευση του κομμουνισμού, το βουλγαρικό ποδόσφαιρο μεταμορφώθηκε σε σύμβολο της επιρροής του οργανωμένου εγκλήματος για τη διαφθορά των θεσμών στη Βουλγαρία».

Το έγγραφο δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» και αναδημοσιεύτηκε αμέσως στα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την Σάτον παρά το μεγάλο αριθμό στημένων αγώνων ελάχιστες συλλήψεις έχουν γίνει. Η ίδια καταλήγει ότι η εκκαθάριση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου θα έστελνε μήνυμα στην κοινή γνώμη για τη σοβαρότητα των προθέσεων του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, στη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα».

Οι αθλητικοί συντάκτες ορισμένων βουλγαρικών μέσων υπενθύμισαν, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου, την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA), ο οποίος έφθασε στη Σόφια για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανά «στημένα» παιχνίδια, στα οποία εμπλέκονταν τα ονόματα οκτώ ντόπιων ποδοσφαιρικών ομάδων.

Δώδεκα μήνες μετά τη συγγραφή της εμπιστευτικής έκθεσης της αμερικανίδας διπλωμάτη, στην κοινή σύσκεψη παραγόντων της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ένωσης και του δικαστικού συστήματος της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Μπόικο Νάιντενοφ ανήγγειλε, ότι η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει… απολύτως τίποτα για το θέμα των υποτιθέμενων στημένων αγώνων. Για τον απλούστατο λόγο, ότι ούτε στον Ποινικό Κώδικα, ούτε πουθενά αλλού στη νομοθεσία της Βουλγαρίας δεν προβλέπονται ποινές για παρόμοιο έγκλημα.