Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Sunday Times ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών για την αυτοβιογραφία του.

Ο Ασάνζ εξηγεί ότι το ποσό αυτό θα τον βοηθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση δυο γυναικών στη Σουηδία.

«Δε θέλω να γράψω αυτό το βιβλίο, αλλά θα το κάνω. Εχω ήδη ξοδέψει 200.000 λίρες για δικαστικά έξοδα και πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να διατηρήσω τον Wikileaks».

Ο Ασάνζ τονίζει στη συνέντευξή του ότι θα λάβει 800.000 δολάρια (600.000 ευρώ) από τον αμερικανό εκδότη του Αλφρεντ. Α. Κνοπφ και 325.000 λίρες (380.000 ευρώ, 500.000 δολάρια) από το βρετανικό εκδοτικό οίκο Canongate.

Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου στη Βρετανία και οδηγήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και με εγγύηση, ενώ νέα ακρόαση ορίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου. Η ακροαματική δικαδικασία για την ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου και ενδεχομένως να διαρκέσει πολλούς μήνες καθώς είναι πιθανό να ασκηθούν πολλές εφέσεις.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να ασκήσει δίωξη σε βάρος του με την κατηγορία της κατασκοπείας μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο Wikileaks αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων.