Η Γερμανία καθίσταται όλο και λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, λόγω του υψηλού κόστους, αποκαλύπτει έρευνα της εταιρίας Ernst & Young. Παραμένει ωστόσο μια ισχυρή και ανταγωνιστική τοποθεσία για επενδύσεις, επισημαίνει η εταιρία.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων στη Γερμανία μειώθηκε το 2022 εκ νέου και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Οι ξένες επενδύσεις μειώνονται έτσι συνεχώς από το 2017. «Η Γερμανία είναι αναμφίβολα μια ισχυρή και ανταγωνιστική τοποθεσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Χένρικ ‘Αλερς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «από την πλευρά του κόστους, η χώρα έχασε πρόσφατα σε ελκυστικότητα – ειδικά για τις βιομηχανικές εταιρίες». Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Γαλλία παραμένει πρώτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Συνολικά η Ευρώπη φαίνεται στάσιμη στο θέμα ξένων επενδύσεων, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια έρευνα, «τα σχέδια ανάκαμψης μετά την πανδημία δεν έχουν υλοποιηθεί». Ως βασικά αίτια της στασιμότητας υποδεικνύονται ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.